Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiotusentals pennor till lycklig pojke

En vädjan efter reklampennor till en pojke med autism har berört tiotusentals personer runt om i Sverige. Hittills har tioårige Adam fått över 80 000 pennor och till helgen åker familjen på turné för att plocka upp tusentals fler.

Hittills har tioårige Adam Karlsson fått över 80|000 reklampennor som nu samsas i 25 flyttlådor.Bild: Björn Sundberg
"Det finns en autistisk pojke som blir tio år nu i december. De flesta med autism har ett/flera specialintressen." Så inleds annonsen på säljsatsen Blocket som blev startskottet för historien om ”pennpojken”. Pojken i fråga heter Adam Karlsson, och hans specialintresse är att samla på pennor med företagstryck.
– Vi hade aldrig kunna drömma om att det skulle bli så här stort. Vi är fortfarande helt chockade, berättar Adam Karlssons "plastpappa" Björn Sundberg för TT.
Sedan annonsen lades upp har familjen fått ta emot nära 86 000 pennor som nu samsas i 25 flyttkartonger. Alla uppackade och sorterade av Adam själv. Och fler pennor kommer det att bli.
På lördag kommer familjen att åka nära 100 mil för att hämta upp flera tusen pennor från olika välgörare längs vägen. Slutdestinationen blir i Torsås i Småland där en man valt att skänka 25 000 pennor som han ärvt från sin pappa som själv var samlare. Ett biluthyrningsföretag och en lokal bensinmack har också valt att stödja Adam genom att låna ut bil och släp.
För Adam Karlsson har pennorna hjälpt honom att komma ut ur sitt skal, säger Björn Sundberg.
– När Adam pratar om pennorna är blygheten helt borta. Då är allt annat bortglömt, han blir lugnet själv. Pennorna är hans främsta verktyg för att våga.
Nu drömmer Adam Karlsson om att slå världsrekordet som ligger på 268 000 olika slags pennor. Även om det är oklart hur pennorna bäst ska förvaras är det redan bestämt var.
– Jag har lovat honom garaget och det kommer jag att stå fast vid, säger Björn Sundberg.
Gå till toppen