Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vissa apotekskunder vägrar att bli betjänade av mig för att jag bär hijab

Nura Afia är en skönhetsbloggare som i november 2016 blev sminkmärket Covergirls första beslöjade modell. Att täcka håret är dock inte normaliserat, vilket farmaceuten Maria Hamid upplever.Bild: Lacey Terrell
”Det finns väl inga bomber gömda här”? Det var en av de första kommentarerna jag fick höra när jag för fyra år sedan började bära hijab.
Jag är farmaceut och stod i kassan på mitt arbete på ett apotek. Mannen kom in på apoteket och jag hälsade som vanligt med ett "Hej hej, välkommen”. Han svarade inte utan tog sina saker och ställde sig i kön. Det var då han sa det där om bomberna, högt och tydligt så att alla skulle höra. Min kollega som arbetade precis bakom honom förstod inte varför han sa så och svarade bara "Nej, varför skulle det finnas det...”.
När det blev hans tur att betala kastade han fram sina saker på disken och vände ryggen mot mig. Jag registrerade varorna och sa beloppet. Han vände sin arm bakåt, la pengar på disken och gick därifrån utan att vända sig mot mig.
Jag blev jätteledsen, det tog verkligen.
En person som är född och uppvuxen i Sverige där religionsfrihet råder ska inte behöva få höra elaka kommentarer när hon för första gången väljer att ändra sitt utseende enbart genom att lägga till en sjal på sitt huvud. Ett val som är hennes rättighet.
Redan vid ung ålder blir vi muslimska tjejer vägledda att bära slöja. Vi blir ofta påminda om vilka fördelar det för med sig. Fördelar som att skydda sig från onda ögon och därmed stärka sin integritet - något som skapar starka rötter. När jag var 20 år bestämde jag mig för att jag ville bära hijab.
Tyvärr förknippas slöjan oftast med tvång och förtryck. Det finns också flickor som blir tvingade att böra slöja trots att islam inte tillåter det eller något som helst tvång överhuvudtaget. Ingen man, pappa eller bror har rättigheten att få bestämma över en kvinnas val. Ett beslut som är baserat på religion ska fattas helt och hållet av den enskilda personen. Därför är valet att bära hijab något varje tjej själv ska få göra, precis som vilken tjej som helst som bestämmer vad hon vill ta på sig.
För mig har valet att bära hijab varit det bästa beslutet i mitt liv. Det har medfört frihet och respekt. Men också annat.
På apoteket träffar jag många olika människor - och reaktionerna på min slöja kan delas in i tre kategorier. De flesta som säger något är trevliga, de ställer någon ärlig och nyfiken fråga. Men det finns även de som tydligt visar att de tar avstånd. Det har till exempel hänt att någon tar en nummerlapp men inte kommer fram när det är deras tur utan tar en ny lapp. Jag gör alltid ett försök, säger till exempel ”Du kan få lika bra hjälp hos mig”. Jag är så trevlig det går, även om jag innerst inne känner att jag inte vill hjälpa den människan. Om jag får ett svar som visar att personen inte vill ha med någon i slöja att göra så försöker jag inte vidare.
Den tredje sorten inleder med en negativ attityd men lämnar med den motsatta. En kvinna väntade på sin tur. När hennes nummer kom upp hos mig gick hon till min kollega och frågade om hon kunde få hjälp hos henne istället. Min medarbetare svarade ”Jag är upptagen, min kollega hjälper dig”. Då kom hon och visade att hon trots allt var villig att prata med mig. Genom att vara vänlig och skämta lite gjorde jag så att hon kände sig bekväm. Sedan gjorde jag mitt arbete och när hon gick sa hon ”Tack för en bra service”.
Det är en liten vinst varje gång jag kan påverka en åsikt bara genom ett trevligt bemötande.
Att få höra negativa kommentarer borde inte vara något normalt för en beslöjad kvinna i Sverige. Det är inte slöjan som förtrycker en muslimsk kvinna utan det är alla fördomarna mot slöjan som gör det. Det är oacceptabelt och något som vi måste bekämpa tillsammans genom mer kunskap om varför vissa muslimska kvinnor täcker sitt hår.
För att visa att jag är en stolt bärare av hijab kommer jag vara med när Ahmadiyya-muslimska samfundet på internationella hijabdagen den 1 februari svarar på frågor och låter nyfikna prova bära hijab på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Maria Hamid

Maria Hamid, 24 år, är född och uppvuxen i Sverige med föräldrar som härstammar från Pakistan. Hon är farmaceut och arbetar på ett apotek i Malmö. Hon tillhör det Ahmadiyya-muslimska samfundet, grundat i Indien.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen