Kultur

Bong: En smällkaramell av smaker

Köket bjuder på en behärskad cirkusföreställning. Även lokalen bär vissa spår av cirkus.Bild: Emma Larsson

Cirkus

Adress: Norra Skolgatan 24, Malmö, www.themorebistro.se.Tel: 040-23 62 50.Öppet: Ons-fre 11.30-14 samt 17-sent, sön-mån stängt.Priser: Lunch 100-225 kr. Avsmakningsmeny 395-495 kr (veg resp. kött), separata rätter 145-195 kr, efterrätt 75 kr.Typ av kök: Internationellt.Atmosfär: Lusthus.
Visst, det hänger tygstycken som för tankarna till cirkustält i taket och färgglada lampor på rad, men med ett restaurangnamn som detta hade vi förväntat oss något än mer cirkusliknande. En liten hund som balanserar gafflar på nosen? En fanfar för att meddela att desserten är redo? Varför inte orkestermusik eller åtminstone något som rör sig på tallriken.
Det närmaste vi kommer den sortens festligheter är de små karamellerna som smäller i munnen när vi äter vår efterrätt (75 kr), vilken även är en av aftonens bästa anrättningar. Faktiskt ganska festlig när vi tänker efter, på det där lustfyllda viset, en barnslig glädje materialiserad i form av söt, karamelliserad banan, en elegant glass med subtil banansmak, en skummig sås som smakar mjölkchoklad, maränger och passionsfrukt.
För det är främst så cirkustemat kommer till uttryck, tolkat som ett karnevalståg av smaker och råvaror, hämtade från hela världen. En gränslös uppvisning i matlagning som saknar geografiska barriärer.
Men så mycket tokigare än så blir det – tack och lov – inte. De saker som delar tallrik gör det av en smakbetonad anledning och inte som en kul grej eller för att tvångsmässigt passa in i ett tema.
Rätterna är få, sex stycken totalt. Antingen köper man dem separat i lite större storlek, eller som en avsmakningsmeny i aningen mindre portioner. Vinlistan fungerar på samma sätt: vill man ha dem glasvis får man välja bland dem som ingår i vinpaketet, främst europeiska vita.
Vi provar nästan alla rätter, bland annat en tartar på biff (145 kr), serverad i finhackade bitar tillsammans med löjrom för sältan, svarvad gurka för fräschören och en majonnäs på japansk soja, för umamin och krämigheten. Kanske att vi saknar något frasigt, men annars är upplevelsen komplett.
Skrejtorsken (195 kr) är exemplariskt tillagad, fiskköttet delar sig i flikiga skivor likt ett dragspel som långsamt dras ut, när vi trycker på det med gaffeln. Däremot är vi inte helt förtjusta i såsen på paprika och ingefära, eftersom den får oss att minnas den obehagliga smaken av sötsur sås på någon billig kinakrog förr i tiden.
Också tuppen (195 kr), med små pärlor av fryst, anklever (från ej tvångsmatad anka), vilka smälter i den heta såsen som hälls över anrättningen, vill mer än den levererar. Fågelns fettfattiga kött kommer inte till sin rätt och vare sig levern eller kaffepulvret som pudrats ovanpå ett pumpachips framträder nämnvärt.
Då är det, för några år sedan så trendiga, 63-gradiga ägget (145 kr) mer genomtänkt. Här tillför det krämighet till svampar, bräserad grisbog och lite hyvlad tryffel på toppen. Vintrigt och mustigt.
Det är en behärskad cirkusföreställning vi får vara med om. Där knivkastaren och den itusågade damen ersatts med mindre extrema akrobatkonster, men där underhållningsvärdet ändå är högt.
Gå till toppen