Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

#framåtmalmö: Idrott utan gränser peppar Malmöbarn genom fysisk aktivitet

Det kan bli breakdance på schemat för Malmös elever. Nu kommer organisationen Idrott utan gränser till Malmös skolor. Barnens självbild ska stärkas genom fysisk aktivitet.

Admir Lukacevic, VD och grundare för Idrott utan gränser, IUG, fick ta emot en miljon kronor i stöd från Postkodlotteriets Idrottsstiftelse. I bakgrunden syns, förutom Bäckagårdsskolans elevråd, utbildningschef Fahrudin Zejnic och verksamhetschef för IUG i Malmö, Jalmar Söderberg.Bild: Patrik Renmark
Medlemmar i Bäckagårdsskolans elevråd kommer in i skolans lärarrum och slår sig ner i en av rummets lila soffor. Admir Lukacevic ställer sig framför barnen. Han är där för att berätta om Idrott utan gränser, organisationen han grundade för snart sju år sedan. Han är uppvuxen i Landskrona, men har bott i Norrköping sedan 2008. Åren där har gjort skånskan nästintill obefintlig.
– Vi kommer vara här både på idrottslektioner, på raster och efter skolan, berättar han.
– Förutom aktiviteter som street dance, bollspel, breakdance och balett kommer också vår verksamhetschef Jalmar köra brottning.
Han pekar mot Jalmar Sjöberg som står en bit bort. Sjöberg är brottare, och deltog bland annat i OS i Beijing 2008. Från och med idag är han verksamhetschef för IUG i Malmö. Hans jobb är att vara kontakt mellan skolorna och hitta föreningar att samarbeta med.
Admir LukacevicBild: Patrik Renmark
Idrott utan gränser, IUG, finns redan i Norrköping och Södertälje. Efter sportlovet startar de verksamheten i fyra skolor i stadsområde Öster.
Organisationen arbetar genom att koppla ihop skolor med lokala föreningar, och på så vis komplettera den idrottsundervisning som redan finns.
– Säg att vi hittar en dansstudio i Malmö. När eleverna har dans på skolschemat så kommer vi med dansledaren ut till skolan, berättar Admir Lukacevic.
– Det kan till exempel vara en breakdansare. Då kan barnen bli inspirerade och våga testa, säger han.
Förutom att våga prova på nya aktiviteter och delta aktivt i dem är tanken att barnen ska lära sig misslyckas, utan att det påverkar självbilden negativt.
Förutom elevrådet mötte Admir Lukacevic skolans ledning. Rektor Jenny Bergwall ser fram emot samarbetet. Framför allt eftersom skolan har en uttalad hälsofrämjande profil.
– Vi har rörelse på schemat de dagar vi inte har idrott, säger Jenny Bergwall.
Hon tror att skolans höga studieresultat har en koppling till den fysiska aktiviteten. Fahrudin Zejnic, utbildningschef på Östers förvaltningsledning, håller med.
– Barn rör sig i allmänhet för lite och alldeles för få är aktiva i nån förening. Vi ser väldigt tydligt att om man satsar på fysisk aktivitet så mår man bättre, man lär sig mer och höjer sina betyg, säger han.
Fahrudin Zejnic, utbildningschef på Östers förvaltningsledning.Bild: Patrik Renmark
Förskolepedagogen Peyman Kashani är med och tittar på presentationen. Han är aktiv i en thaiboxningsförening, och känner till IUG:s arbete sedan tidigare.
– Det är mest fotboll de har här på skolan, så det blir roligt att det kommer fler sporter eleverna kan hålla på med, säger han.
Grundtanken för IUG är att stärka barns självförtroende och självbild. En positiv bieffekt är att barnen engagerar sig i det lokala föreningslivet och därmed undviker ett framtida utanförskap, menar Admir Lukacevic.
Rektor Jenny Bergwall, Admir Lukacevic och Martin Kihlström från Postkodlotteriets idrottsstiftelse.Bild: Patrik Renmark
Efter presentationen föreslår Admir Lukacevic att barnen ska köra armbrytning med Jalmar Sjöberg, men de skickar fram sin fritidspedagog Peyman Kashani först.
– Peyman! Ska du möta honom, föreslår en pojke.
Efter en hård kamp vinner till sist brottaren. Sedan får han möta eleverna, medan Admir Lukacevic tar emot ett kuvert med stöd från Postkodlotteriets idrottsstiftelse, som finansierar satsningen tillsammans med Malmö Stad. Han får blommor och poserar framför kameran med ett plakat med summan. En miljon kronor.
Jalmar Sjöberg armbrottas med eleverna på Bäckagårdsskolan.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen