Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lindängenborna om sitt område: Familjärt men farligt

Lindängen riskerar att klassas som ett "utsatt område" i polisens nästa rapport. Familjärt och nära till vännerna men också farligt och tyngt av kriminalitet – det är bilden de boende i Lindängen ger av sin stadsdel.

Dennis Petersson, aktivitetssamordnare på Allaktivitetshuset, pratar med två av Lindängeskolans niondeklassare: Anthony Andersson och Nabil Hadrous.Bild: Hussein El-alawi
Lågstadiebarnen ska precis börja ett boxningspass och om ett par timmar ska högstadiekillarna träffas i killgruppen, äta mackor, prata och spela tv-spel.
Läs också 18-åring räddad av skyddsväst - skottskadades i benet
Det hade kunnat vara en helt vanlig dag på Allaktivitetshuset Lindängen. Men i helgen sköts en 18-årig kille på Kantatgatan – bara ett par hundra meter från lokalerna på Lindängeskolan.
– Många föräldrar hör av sig och är oroliga, de vill inte att deras barn ska röra sig själva ut sent på kvällen, säger Said Mekahal, sektionschef för Allaktivitetshuset Lindängen.
– Men som tur är märker vi inte av någonting på besökssiffrorna. Just när något sådant här händer så behövs meningsfulla aktiviteter mer än någonsin, fyller aktivitetssamordnaren Dennis Petersson i.
Said Mekahal har varit en del av Allaktivitetshuset från starten och har själv bott på Lindängen i 14 år. Han har nära kontakt med många av ungdomarna i området.Bild: Hussein El-alawi
Både han och Said Mekahal menar att de är allmänt kända i området: den lilla gruppen av unga killar som är indragna i kriminalitet. Said Mekahal har varit en del av Allaktivitetshuset från starten 2010 och har själv bott i området i 14 år.
– Du behöver inte vara en hjärnkirurg för att förstå vilka de är. Det står en grupp killar på tio, femton personer och hänger i Lindängen centrum varje kväll. Det farliga är att de här killarna blir förebilder för unga killar, säger han.
Låg socioekonomisk status och mer eller mindre öppen kriminalitet är två av de viktigaste faktorerna när polisen definierar utsatta områden. Och de flesta på Lindängen vet vilka de är: killarna som hänger i centrum om kvällarna.
Sofie Eriksson har bott på Lindängen i fem år. Hon undviker aktivt Lindängen centrum.Bild: Patrik Renmark
På Lindängenbiblioteket anordnas en sagostund med barnen från förskolan Strumpan. Sofie Eriksson jobbar som förskolepedagog och har bott på Lindängen sedan 2012.
– Jag hade nog varit mer nervös om jag hade barn själv. Men jag tycker det är obehagligt när sådant här börjar hända på dagtid. Jag går aldrig ner till centrum längre på grund av droghandeln. Det är mycket konstigt folk som hänger i centrum och jag vill inte hamna i mitten av något, säger hon.
Trots att hon aktivt undviker Lindängen centrum så försöker hon i övrigt hålla fast vid sina vanor.
– Jag försöker tänka att det bara är kriminella som drabbas men jag vill inte heller bli vittne till någonting. Jag tror vi måste försöka leva på som vanligt, annars kan vi lika gärna ge upp och lämna över Malmö till de kriminella, säger Sofie Eriksson.
Lissi Madssen, Ulla Johansson och Inga Ilefjord fikar ofta på Mötesplats Lindegården.Bild: Patrik Renmark
På andra sidan gatan, på mötesplatsen Lindegården, sitter Lissi Madssen och Ulla Johansson och dricker kaffe. Situationen på Lindängen har blivit värre, menar de.
– Jag har bott här i 23 år. Nu händer det mycket grejer i området, skjutningar och sånt. Så var det inte för 20 år sedan, säger Lissi Madssen.
Hon tycker inte om att gå ut själv på sent på kvällen längre. Men de trivs ändå på Lindängen, det är vänninan noga med att föra fram.
– Jag har bott här sedan 2009. Jag har bott här i flera omgångar, jag kommer alltid tillbaka till Lindängen. Jag har många vänner här, därför trivs jag väldigt bra, säger Ulla Johansson.
Per-Olof Hallin är professor i kulturgeografi vid Malmö högskola. Han förklarar att utsatta områden kännetecknas av hög flyttgenomströmning, alternativa maktstrukturer, outvecklad service och ekonomisk utsatthet. Men det finns också positiva kännetecken, menar han. Områdena har ofta många eldsjälar och ett väletablerat och aktivt föreningsliv. Dessutom känner många boende, framför allt ungdomar, stolthet över sitt område.
Anthony Andersson och Nabil Hadrous går i nian på Lindängeskolan.Bild: Hussein El-alawi
I nian på Lindängeskolan går sextonåriga Nabil Hadrous och Anthony Andersson. För ett par dagar sedan skadades en kille, bara ett par år äldre än de själva, allvarligt i en skjutning ett par hundra meter bort. De är själva inte rädda för att röra sig ute. Föräldrar och lärare är ofta mer oroliga än ungdomar, menar de.
– Vår lärare snackade med oss om det efter helgen, uppmanade oss till att inte vara ute sent själva, säger Nabil Hadrous.
De är båda uppväxta på Lindängen och trivs i sin stadsdel. Det finns en sammanhållning mellan de som växt upp i samma område, menar de. Alla känner alla.
– Det är bra på Lindängen ju. Folk överdriver mycket. Klart det är farligt, men folk överdriver också. Vi blandar oss inte med fel folk, utan hänger här på Allaktivitetshuset eller spelar fotboll, säger Anthony Andersson.
Said Mekahal, sektionschef på Allaktivitetshuset Lindängen.Bild: Hussein El-alawi
Said Mekahal menar att just meningsfulla fritidsaktiviteter kan göra en stor skillnad för många ungdomar – men insatserna måste sättas in tidigt. Trots allt som hänt tror han på en bättre framtid för Lindängen.
– Vad är det man brukar säga, alla släckta ljus går att tända igen, säger han.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen