Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mutor i manlig jaktkultur

De nya uppdagade misstänkta mutorna i Industrivärdens maktcentrum är ännu ett exempel på en manlig bastu- och jaktkultur. – Det är inte rimligt att jaktlicens ska ingå i kravprofilen för att bli styrelseledamot, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, är kritisk till att den manliga jaktkulturen exkluderar kvinnorna från makten. Arkivbild.Bild: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Det är inte första gången som det uppdagas tveksam representation i toppdirektören Fredrik Lundbergs maktsfär. Och det är heller ingen tillfällighet att det sitter sju män och två kvinnor i Holmens styrelse, eller att koncernledningens könssammansättning ser likadan ut, enligt Amanda Lundeteg, vars stiftelse jobbar med ökad jämställdhet i näringslivet.
– Det är inte konstigt att den här kulturen finns just här, säger Lundeteg.
Och tillfällena av de här typiskt manliga sammankomsterna är av största vikt.
– Många informella beslut fattas i sådana här miljöer, säger Lundeteg.
Men det är mest män som jagar. Kvinnorna exkluderas därmed.
– Ägarna bör fråga sig om det här är en bra representationskultur, säger Lundeteg.
Hon har annars uppfattat Fredrik Lundberg som relativt öppen för diskussionen om mer av könsmässig mångfald i företagsledningarna. Men det gäller då att visa mer av handling än att låta de egna döttrarna ta plats i styrelserummen, resonerar hon.
Gå till toppen