Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Sol och stad lockar i januari

Nu i januari bokar vi som flest resor. Gran Canaria är populärast, men nya resmål har tagit sig in på listan. En raket är Amsterdam som hamnar på femte plats.

Amsterdam lockar svenska turister. Arkivbild.Bild: Peter Dejong/AP Photo
Sol och bad lockar många, men även storstäder och skidorter är populära enligt resebyrån Ticket. Allt från sommarresor till nyårsresor bokas. En Sifo-undersökning visar att januari är den månad då flest bokar resor.
– Jag tror att folk har lärt sig att boka tidigt. Har man speciella önskemål, exempelvis stora lägenheter eller rum som går direkt till poolen, måste man vara ute i god tid, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.
Gran Canaria och Mallorca behåller sina positioner som mest respektive näst mest populära resmål från i fjol. De som söker stadssemester åker helst till London, men även gärna till Amsterdam och Berlin som är två nya destinationer på listan.
– Amsterdam blev en riktig raket i år, säger Karin Starkman Ahlstedt.
Petra Beets, ordförande för Svenska klubben i Nederländerna, tror att konsten och arkitekturen lockar till Amsterdam. Hon säger att staden också blivit allt mer tillgänglig med fler och billigare flyg. Amsterdam är dessutom en mindre storstad, något Petra Beets tror lockar.
– Det är personligare än Paris och London. Nu finns också fler trendiga restauranger med raw food och veganskt som kan locka, säger Petra Beets.
Att flest resor bokas just i januari tror Karin Starkman Ahlstedt beror på att många träffat vänner och släkt vid jul och nyår och planerat för kommande resor.
– Svenskar är också väderberoende och vill gärna komma till värmen från vinterrusket, säger hon.

Fakta: Hit vill vi åka

1. Gran Canaria
2. Mallorca
3. Teneriffa
4. London
5. Amsterdam
6. Kreta
7. Bangkok
8. Berlin
9. Rhodos
10. Cypern
Källa: Ticket Privatresor
Gå till toppen