Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige i topp men saknar inte korruption

Sverige ligger i den absoluta toppen när det kommer till minst korrupta länder i världen. – Men det betyder inte att vi är förskonade från korruption i offentlig verksamhet, säger Ulla Andrén, ordförande i svenska Transparency International..

Ulla Andrén, ordförande i svenska Transparency International. Arkivbild.Bild: Privat
Det är en organisation som ger ut årliga index över korruptionen i världen. Det för 2016 kom häromdagen och där hamnar Sverige på fjärde plats, en placering som är sämre än året innan.
– Tyvärr har vi upplevt att värdegrunden sviktar betänkligt för statstjänstemän. Trots arbetet i Värdegrundsdelegationen så har vi haft flera väldigt tråkiga historier under förra året. Det var Karolinska institutet, Skatteverket och det värsta av allt var ju Riksrevisionen, säger Ulla Andrén.
– Det finns en rad ledande personer inom det offentliga som visat att de saknar etisk kompass. Därigenom skadar de förtroende för olika statliga institutioner, och med fallet med Statens fastighetsverk så blir det än värre, säger hon.
Ett problem när korruption ska mätas i Sverige är att närmare 70 procent av den offentliga verksamheten ligger i kommuner och landsting, och de är inte med i Transparency Internationals index.
– Det är väldigt få länder som har så mycket offentlig verksamhet i lokal regi, Sverige är unikt i det avseendet, säger Ulla Andrén.
Det är inte regler eller lagstiftning som brister i Sverige, anser hon, utan helt enkelt efterlevnaden.
– Det behövs mer kunskap och information. Unga statstjänstemän får ju inte det här inpräntat i sig på samma sätt som man fick en gång i tiden. Jag är ju själv gammal statstjänsteman. Det är ju fullständigt obegripligt med en generaldirektör på Statens fastighetsverk som är jurist. Han ska ju kunna sådana här saker, säger Ulla Andrén.
– Det handlar om att man har en etisk kompass, säger hon.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) konstaterar dock att Sverige, i jämförelser med andra länder, är ett land "som har väldigt låg grad av korruption".
– Det är något vi ska vara stolta över. Men då krävs det också att vi agerar resolut när den här typen av händelser inträffar, säger han.
TT: Nu har det varit ett antal sådana här flagranta skandaler. Vad beror det på?
– Man får se det som en varningssignal som vi behöver ta på största allvar. Vi har kommit långt i Sverige, men det här är ett arbete där vi aldrig blir klara. Vi kommer att behöva kontinuerligt arbeta med att minska korruption och den typen av händelser. Det är oerhört viktigt för förtroendet för samhället, konstaterar Bolund i Bryssel där han i dag vikarierar för Magdalena Andersson (S) på EU:s finansministermöte.

Fakta: Transparency International

Transparency International grundades 1993 av bland andra en pensionerad tjänsteman på Världsbanken.
Organisationen arbetar i dag i mer än 120 länder för att motverka korruption.
Ulla Andrén var med och bildade Transparency International i Sverige 2004.
Hon har bland annat varit ambassadör i Mocambique, avdelningschef på Sida och arbetat på konsultföretag. Hon har även varit revisionsdirektör på Riksrevisionsverket.
Källa: Transparency International.
Gå till toppen