Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Turkiet varnar för slopat flyktingavtal

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.Bild: Martial Trezzini/AP/TT
Turkiet överväger att säga upp flyktingavtalet med EU, enligt landets utrikesminister. Utspelet kommer efter gårdagens beslut av Greklands högsta domstol att stoppa utvisningen av åtta turkiska soldater som regeringen i Ankara anklagar för inblandning i den misslyckade statskuppen i somras. Domstolen anser att männen inte kan få en rättvis rättegång i hemlandet.
– Vi överväger nu vad vi skulle kunna göra. Vi har skrivit under en migrationsöverenskommelse, som inkluderar ett återvändandeavtal med Grekland, och vi överväger vad vi kan göra, inklusive att riva upp återvändandeavtalet, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu i en intervju med TRT Haber.
EU-länderna och Turkiet enades i mitten av mars förra året om ett avtal där flyktingar och migranter som anlänt till Grekland efter den 20 mars ska kunna skickas tillbaka. I gengäld ska EU-länderna direkt ta emot syriska flyktingar från läger i Turkiet. Turkiet har även vid tidigare tillfällen hotat att slopa avtalet.
Gå till toppen