Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ägg och bacon hetast i pizza-SM

Alexandra Naumovska tävlade om att ta juryn till himlen på exakt "15 minuter, en kvart."

Det ångar av heta tävlingsnerver och gratinerad mozzarella när 25 pizzabagare kämpar om en finalplats i 2017 års pizza-VM i Parma, Italien.
– Ooooh! Det hade varit härligt! Då hade jag bevisat för pappa att jag är bättre än han. Och bekräftat att tjejer också kan göra pizza, säger Alexandra Naumovska, 24 år, från Restaurang och pizzeria Ljunghusen.
Alexandra Naumovska har bakat pizza sedan hon hon var 14-15 år gammal. Nu tävlar hon i Pizza Master Cup, eftersom hennes kollegor har anmält henne i hemlighet.Bild: Lars Brundin
Hennes tävlingsbidrag är en pizza med kronhjort, portabellosvamp, palsternacka och buffelmozzarella. En hemlighet är de tre olika sorternas vetemjöl som hon använder för att blanda ihop degen.
Pizzabagarna drabbade samman under lördagseftermiddagen i den skånska delfinalen av Pizza Master Cup 2017. Tävlingen hölls inför hundratals hungriga och nyfikna besökare på köpcentret Emporia i Malmö.
Reglerna är exakt desamma som på pizza-VM i Italien. Två pizzabagare åt gången duellerar genom att grädda sin favoritpizza. När de har plockat fram sin pizzadeg och övriga ingredienser startar domaren Ali Chahrour tidtagaruret. Då har pizzabagarna exakt "15 minuter, en kvart" på sig att grädda ett himmelskt, frasigt mästerverk som osar kärlek, tomatsås och smältande ost. Sedan ska pizzan skäras upp och poängsättas av juryn.
– När jag smakade den här pizzan första gången kändes det som att den gjorde explosion i munnen! säger Narin Yusein när han presenterar sin lövtunna pizza för domarna.
Narin Yusein presenterar sin tävlingspizza för jurymedlemmarna Fabio Sebastiani, Petrut Pruna och Mikael Lundgren.Bild: Lars Brundin
Det är en specialare: pizza bianca med salsiccia, valnötter, taleggioost, sötpotatis och inlagd svamp, beströdd med ruccola och granatäpple.
– Vad är det för vetemjöl? Hur många dagar har degen stått? frågar jurymedlemmen Petrut Pruna nyfiket.
Sedan är det Alexandra Naumovskas tur. Hon duellerar mot Jamal Abenar från Restaurang Spot i centrala Malmö. Han dundrar på med en solfjäder av maffiga hummerstjärtar, toppat med basilika.
Jamal Abenars nygräddade hummerpizza landar på juryns bord.Bild: Lars Brundin
När Alexandra Naumovska har serverat sin pizza för juryn kan hon äntligen pusta ut.
– Jag har bra koll på min sak, så jag lät inte nervositeten ta över, säger hon.
Men hennes kronhjortspizza räckte inte ända fram till prispallen. Däremot fick Alexandra Naumovska hedersutmärkelsen "Mest harmoniska pizzan". Hon vann också pizzabagarnas snabbhetstävling om vem som kan vika flest kartonger på tre minuter.
Den mest harmoniska pizzan i Skåne: Alexandra Naumovskas kreation med kronhjort, palsternacka och buffelmozzarella.Bild: Lars Brundin
Överlägsen segrare i den skånska pizzatävlingen blev Alexander Sajadpour från Skånska pizzaköket i Helsingborg. Hans vinnarrecept är en pizzaversion av pasta carbonara med tomat, ost, bacon och ägg.
– Det var en helt perfekt pizza! Den hade både krispighet, bra deg, bra konsistens. Alla var eniga om att den var bäst, säger pizzaexperten och jurymedlemmen Mansour Rashidi.
Gå till toppen