Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungen hedersgäst på pampig födelsedag

Lunds universitet firade 349 år med nyskriven musik, de skarpaste hjärnorna och kungen.

Universitetsaulan fylls med finklädda, prominenta gäster och ett stilla sorl. Ute i foajén ställer fanborgen upp sig: de studenter som har den ärofyllda uppgiften att tåga in till jubileumshögtiden efter kungaparet och övriga hedersgäster.
– Det här med jubileumshögtiden är en väldigt stor och betydelsefull sak för oss. Och det är en extra stor ära att kungen är här. Så vi är lite extra skärpta idag, säger Lisa Alexis, som är övermarskalk för fanborgen.
Fanborgen tågar in i universitetsaulan när Lunds universitet firar sin 349:e födelsedag.Bild: Lars Brundin
Under lördagen firade Lunds universitet att det är exakt 349 år sedan universitetet invigdes år 1668. Därmed blev högtiden även upptakt till universitets årslånga 350-årsjubileum.
Dagen firades med en invigningshögtid på Skissernas museum, en högtidsföreläsning om "Sport och religion i modern tid" samt jubileumshögtiden i universitets aula i Lundagård.
Med pukor, trumpeter och stråkar uppförde Akademiska kapellet, tillsammans med Lunds akademiska kör den nyskrivna, ceremoniella musiken för Lunds universitet 350 år, som har komponerats av professor Hans Gefors.
När fanborgen och processionen med hedersgäster har tågat in sätter sig kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia längst fram i aulan. En av valthornisterna i orkestern får några takters paus. Då passar hon på att diskret höja sin mobiltelefon över kanten på notstället och smygfotografera kungaparet.
På hedersplatserna längst fram: rektor Torbjörn von Schantz, kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia. Akademiska kapellet dirigeras av Cecilia Martin-Löf.Bild: Lars Brundin
Under jubileumshögtiden fick kungen ta emot det första exemplaret av Lunds universitets jubileumsmedalj. Dessutom delade universitetet ut sina årliga priser.
Monica Pardon, som är administrativ chef på biologiska institutionen, fick ta emot universitetets administrativa pris 2017. Och studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen gick till Johan Andersson, universitetslektor vid institutionen för experimentell medicinsk vetenskap.
Gå till toppen