Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Världsberömde fotografen Lennart Nilsson död

Den världsberömde fotografen Lennart Nilsson har avlidit, 94 år gammal. Hans "Ett barn blir till" är en tidernas mest kända fotoböcker.

Lennart Nilsson.Bild: Nicho Södling
– Det var väldigt odramatiskt, han somnade in i morse, säger styvdottern Anne Fjellström till TT.
– Vi minns honom som den oerhört kärleksfulla familjemedlemmen som han var, den respekt han visade oss alla och den glädje han gav till så många. Sen är vi naturligtvis väldigt stolta över det fantastiska livsverk han har lämnat efter sig.
Lennart Nilsson blev mest känd för sina bilder av fostrets olika utvecklingsstadier i boken "Ett barn blir till".
Läs mer: Världens hemligaste fotograf – Lennart Nilsson
Nilsson, Lennart föddes den24 augusti 1922 och började som frilansfotograf i mitten av 1940-talet, med uppdrag för svensk veckopress och internationella bildtidningar.
Mest känd blev han för sin medicinska närbildsfotografering, där han med sofistikerade hjälpmedel kunde avbilda fostrets olika utvecklingsstadier och kroppens immunförsvar mot cancerceller. Många av hans medicinska reportage publicerades först i bildtidningen Life Magazine, till exempel den första bilden av ett mänskligt embryo 1953.
Den första upplagan av ett "Ett barn blir till" kom ut 1965. Den är sedan dess återutgiven i flera upplagor och har översatts till mer än 20 språk.
Fotografen och författaren Jacob Forsell säger till TT att Lennart Nilsson, som han skrivit en bok om, betytt "hur mycket som helst" för honom:
– För mig personligen har det varit viktigt att ha kontakt med en av de allra största bildjournalisterna. Men också privat har det betytt mycket att ha en sådan god vän, som alltid har varit hygglig och generös och lånat ut sina grejer.
Jacob Forsell vill gärna lyfta fram den bildjournalistik som Lennart Nilsson stod för, utöver de medicinska bilderna han blivit som mest känd för.
– Många säger ju "jaha, Lennart Nilsson, det är han som har fotograferat inne i kroppen" och "jasså, kan han ta vanliga kort också?". Han var en strålande bildjournalist redan på 40- och 50-talen. Det han gjorde då mäter sig än i dag med dagens pressfotografi.
– Det är en storhet som går ur tiden. Det han gjort är så historiskt så det går inte att mäta nästan, säger Jacob Forsell.
När Fotografiska i Stockholm slog upp portarna var Lennart Nilsson en av huvudgästerna.
– Han klippte bandet i vår invigningsceremoni den 21 maj 2010 och hans bilder visades på en av öppningsutställningarna. De var de första besökarna såg på bottenplanet, säger Pauline Benthede, utställningsansvarig på Fotografiska, till TT.
– Att öppna Fotografiska med en utställning av Lennart var självklart för han är vår allra störste, ja en av världens största. Det han har gjort för mänskligheten, jag vågar faktiskt använda sådana stora ord, är helt fantastiskt och rent revolutionerande. När man pratar med kollegor internationellt märks vilken enorm spridning hans bilder på det växande fostret fått.
Lennart Nilsson var "en hedersman", enligt den framstående fotografen Anders Petersen, bland annat känd för boken Café Lehmitz, med bilder från en bar med samma namn i Hamburg.
– Han har varit ett föredöme, Lennart. Han gjorde fantastiska reportage i tidningen Se, vad jag minns, och han skildrade också Frälsningsarmén. Han var väldigt nära människorna. Sedan gick han över till att bli mer intresserad av medicinskt fotografi, och gjorde fantastiska saker, tog fantastiska bilder, säger Anders Petersen, som tillägger att han är "väldigt berörd" av dödsbudet.
Vad har Lennart Nilsson betytt för dig?
– För mig har han varit ett föredöme eftersom han har stått upp för vad han tror på. Det som har betytt mest för mig är hans hållning. Hans moraliska, etiska idé om hur man ska förhålla sig till det som man fotograferar – en sorts förhållningssätt som var väldigt, väldigt ansvarsfullt.
Gå till toppen