Heidi Avellan

Heidi Avellan: Alternativa fakta? Ha, ha, ha.

Det tramsas och flamsas om "alternativa fakta". Det fnissas och himlas med ögonen. Så låt mig komma ut som ett humorbefriat pretto: Donald Trump är inte min trendsättare. Hans administrations nyspråk om osanning är inte mitt.
Lögn är lögn. Också när det är Trump & co som ljuger.
Trump hade under hela valkampanjen en egendomlig inställning till sanningen. Han gled på den och vred på den. Och ljög utan att rodna. När sedan presidentinstallationen inte blev det mest välbesökta någonsin valde hans pressekreterare Sean Spicer att skruva upp volymen:
Det här var den största folksamlingen någonsin under en installationsceremoni.
”Punkt!”
Trots att bilder från Washington visar något annat.
Senare förklarade presidentens rådgivare Kellyanne Conway att Spicers ord var "alternativa fakta".
Är det här viktigt? Ja. Trams suddar ut gränserna. Fakta blir relativt. Som i George Orwells 1984: ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”
I eftervalsanalyserna sades det att Trumps kritiker tog honom på orden, men inte på allvar, medan hans väljare tog honom på allvar, men inte på orden. Under sin första vecka i Vita huset har Trump visat att han ska tas både på allvar och på orden.
Hans kontroversiella vallöften omvandlas i rask takt till beslut.
Han har gett sig på Obamacare, frihandel och aborter, börjat finansiera en mur mot Mexiko och stängt gränserna för flyktingar och medborgare i sju länder i Mellanöstern och Nordafrika. Med omedelbar verkan och kaos som följd.
När Trump stänger USA mot omvärlden stänger han också sig själv ute från den liberala världen. Han agerar egenmäktigt och tänjer på gränserna för presidentämbetet. Han ökar polariseringen i världen.
Det går inte att inte ta honom på stort allvar och på orden. Men jag tänker inte låta honom definiera om mina.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen