Heidi Avellan

Heidi Avellan: Bara han inte slår ihjäl dem, så.

Rysslands parlament, duman, lagstiftar nu om grader i helvetet:
Våld är inte så farligt inom familjen. Lite stryk får kvinnor och barn tåla. Gränsen tycks gå vid hjärnskakning och benbrott, lite innan någon blir ihjälslagen.
Våld i familjen ska betraktas som ett administrativt brott. Som fortkörning. En make eller far som misshandlar kommer undan med böter eller högst 15 dagar i fängelse.
Hemmets trygga vrå? Glöm det, hennes hem blir hans borg. Tanken bakom lagändringen är att visa vem som är familjens överhuvud. Lite ordning och reda där hemma, lite tydlighet mot feminister som mopsar och anmäler misshandel.
Visst verkar det vara en backlash på gång på flera håll. Visst vädrar mansgrisar morgonluft både i Kreml och Vita huset. Visst tycks nationalism kroka arm med gamla könsroller. Men när denna lagändring motiveras med att familjen som institution måste skyddas och att myndigheterna hotar förstöra traditionella familjevärden, då svajar det.
Nästan hälften av ryska äktenskap slutar i skilsmässa.
Mer våld lär inte rätta till det.
Europarådet har skrivit till duman och uttryckt sin oro. För njet, det här är inte Rysslands inre angelägenhet. Det handlar om mänskliga rättigheter.
Det här en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen