Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eldsjäl behöver ny utmaning varje dag

Eldsjälen Balqis Lamis Khattab startade Möllans basement för Malmös unga 2015. Nästa vecka deltar hon i en paneldebatt om stadens framtid på Malmö högskola.

Ett utgånget pass tvingade Mamöbon Balqis Lamis Khattab att stanna i Syrien under ett år: "Under den här tiden lärde jag mig att läsa och skriva arabiska som jag bara kunde tala innan jag reste."Bild: Lars Dareberg
– Jag måste ha en utmaning varje dag. Nåt nytt måste hända hela tiden.
Balqis Lamis Khattab engagerade sig tidigt i föreningslivet. Först i Rosengård med Tjejer i förening för att med meningsfulla fritidsaktiviteter öka flickors delaktighet i samhället.
Det fortsatte med sommarjobb som aktivitetsledare bland de unga boende i Stenas fastigheter på Möllevången i Malmö.
Tack vare projektpengar från företaget fick Balqis Lamis Khattab möjlighet att starta och driva Möllans basement på Fricksgatan 2015. Och en dröm gick i uppfyllelse. I december förra året öppnades ännu en lokal, på Ahlmansgatan alldeles i närheten.
På Möllans basement får unga hjälp med cv, personliga brev och andra förberedelser inför en jobbintervju. Det handlar både om att bygga nätverk och skapa sig en hälsosam livsstil. På tider som passar de unga.
– Vi har öppet efter skoltid, på eftermiddagar och kvällar. Unga på Möllan går inte till arbetsförmedlingen men de måste lära sig om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet, säger Balqis Lamis Khattab som tycker att arbetsförmedlingen måste bli roligare.
Balqis Lamis Khattab är född och uppvuxen i Malmö. Föräldrarna som kommer från Syrien skildes tidigt. Efter en semesterresa med sin mamma till det gamla hemlandet när hon var elva blev hon stoppad på flygplatsen.
– Mitt pass visade sig vara ogiltigt.
Det tog hennes mamma ett år och fyra dramatiska resor till Syrien innan hon kunde resa hem tillsammans med sin dotter.
– Den upplevelsen har gjort mig till den jag är. Jag bodde hos släktingar lite överallt och såg saker som inget barn ska behöva se, men jag ville inte att min mamma skulle oroa sig.
Väl tillbaka i Malmö var Balqis Lamis Khattab tvungen att gå om årskurs sex.
– Det var svårt. Ingen förstod vad som hade hänt mig. Jag hamnade i en utfrysningssituation. Jag mognade för snabbt och började jobba istället för att sminka mig.
I åttan fick Balqis Lamis Khattab möjlighet att gå Hassela Skånes ledarskapsutbildning.
– Jag fick lära mig metoder för samtal och konflikthantering och fick många nya vänner.
Redan innan hade hon sökt sig bort från sin egen skolmiljö där hon inte längre kände att hon passade in. Hennes mamma var från början måttligt entusiastisk. De nya vännerna var äldre, inte sällan killar som inte direkt satt hemma på kammaren. Men hon hade en strategi.
– Jag var alltid ärlig mot min mamma. Jag berättade allt.
Idag har Balqis Lamis Khattab ett ovärderligt kontaktnät för både nytta och nöje bland företagare och unga i staden. Bara ett exempel: Härom sommaren kunde hon med en vissling dra ihop tjugosju lag till en fotbollsturnering för lediga ungdomar. Ett annat: Ganska snart efter studentexamen 2012, fick hon ett jobb på SVT.
– Jag blev researcher för ett kulturprogram, ”Doreen kommer hem”, sex avsnitt om miljonprogrammen i Sverige.
Vid det här laget har hon stadens öra. Balqis Lamis Khattab deltar i en paneldebatt om framtiden på Malmö högskola 3 februari.
Balqis Lamis Khattab har ett tips för att få saker uträttade snabbt:
– Gå direkt till högsta chefen.

Balqis Lamis Khattab

Aktuell: Deltar i en debatt om Malmös framtid på Malmö högskola 3 februari klockan 17 med Cecilia Christersson, vicerektor, Mikael Stigendal, professor i sociologi, Lars Åberg,  journalist och författare, Zoran Markovic, polisinspektör.
Bor: I Malmö.
Familj: Mamma.
Gör: Samhällsentreprenör. Grundare av Möllans basement/Youth for future i Malmö. Föreläsare.
Gå till toppen