Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Möbelrenovering, café, butik och galleri – en väg tillbaka in i arbetslivet

Makeupartisten Nerxhivan Puroskas drabbades av en livshotande sjukdom – då förlorade hon jobbet. Nu är hon en av dem som ska hjälpas tillbaka till arbetslivet på Butik Torsten i Malmö.

Bild: Lars Brundin
– Det har hjälpt mig jättemycket, jag trodde aldrig att jag skulle få den här hjälpen, säger Nerxhivan Puroska.
Hon lutar sig fram över den blåmålade byrån och drar handen över den skinande ovansidan av plåt.
– Den här byrån har jag slipat och målat om. Marmorskivan gick sönder i frakten så jag fick hitta en ny lösning, förklarar hon.
Tillsammans med elva andra personer arbetstränar hon på Butik Torsten. Hon jobbar fyra eftermiddagar i veckan i butiken där man kombinerar möbelrenovering, caféverksamhet och galleri i lokalerna på Stora Nygatan.
Nerxhivan Puroska arbetstränar i Butik Torsten.Bild: Lars Brundin
Nerxhivan Puroska har jobbat på Butik Torsten i lite mer än tre månader och har precis fått veta att hon får stanna ytterligare tre. För ett par år sedan jobbade hon som makeupartist i Köpenhamn men en sommardag 2014 fick karriären ett brutalt stopp. Nerxhivan Puroska hade länge känt att något var fel och sökt hjälp hos läkare – men gång på gång blivit feldiagnostiserad och felmedicinerad. En dag orkade kroppen inte längre.
– Jag hade hjärtstopp i sex minuter och 40 sekunder. Läkarna säger att det är ett mirakel att jag överlevde. Jag var gravid i femte månaden och barnet såg till att syre cirkulerade i min kropp, berättar hon.
Det visade sig att Nerxhivan Puroska hade en ovanlig sjukdom och att hennes kropp, utan läkarnas vetskap, utvecklat en binjuretumör. Efter hjärtstoppet låg hon i koma i en vecka. Ett par dagar senare förlorade hon barnet som räddat hennes liv. Vägen tillbaka har varit lång och hård – inte bara mentalt.
Bild: Lars Brundin
Efter sjukdomsbeskedet fick Nerxhivan Puroska sparken från arbetet i Danmark och stod plötsligt utanför arbetsmarknaden. Efter en tid fick hon genomgå arbetsförmågebedömning på Aktivitetscenter i Malmö och i höstas började hon arbetsträna på Butik Torsten.
– Jag kunde ingenting om möbelrenovering när jag började men man lär sig snabbt. Det är skönt att göra något med händerna. Jag är väldigt intresserad av design så jag gillar att det är ett kreativt arbete, säger Nerxhivan Puroska.
Roona Larsson är aktivitetsledare och butiksansvarig på Butik Torsten. Butiken är hennes initiativ och den drivs som en del av Malmös aktivitetscenter, ett samarbete mellan Malmö stad, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Många av produkterna som säljs i butiken tillverkas på plats eller i andra delar av aktivitetscentrets verksamhet, tillexempel i textilverkstaden eller i snickeriet.
– De som arbetstränar hos oss har ofta varit borta länge från arbetslivet och står väldigt långt bort från arbetsmarknaden. Vår uppgift är att hjälpa dem tillbaka, förklarar Roona Larsson.
Det är viktigt att faktiskt ha en fysisk butik mitt i centrala Malmö, menar hon.
– Det finns ett stort behov av arbetsträning men det finns också ett behov av att göra arbetsträningen synlig. Vi fungerar precis som en vanlig butik och vi märker tydligt att det ger ett annat ansvar, säger Roona Larsson.
Bild: Lars Brundin
Butik Torsten har funnits på Stora Nygatan sedan i maj 2016. De har kontrakt på tre år och ska snart utveckla verksamheten med att göra egna screentryck. Dessutom hoppas de vidareutveckla ett samarbete med butiker i närheten.
Nästa vecka ska Nerxhivan Puroska, utöver arbetsträningen på Butik Torsten, börja ha praktik en dag i veckan på Handyman Store rakt över gatan. Sedan hoppas hon studera vidare.
– Min plan är att börja plugga fashion design på Tillskärarakademin i Malmö. Jag har varit där på öppet hus och pratat med dem som går där. Det verkar väldigt bra så nu hoppas jag bara att jag kommer in, säger Nerxhivan Puroska.
Bild: Lars Brundin
Bild: Lars Brundin
Bild: Lars Brundin
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen