Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna Kinberg Batra: Så ska dialogen mellan M och SD gå till

Moderaterna inleder i veckan ett försiktigt samarbete med Sverigedemokraterna genom ett möte på tjänstemannanivå. "Vårt budskap blir vad vi redan sagt: att de politiska frågorna avgörs i riksdagens utskott", säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

I förra veckan slog Anna Kinberg Batra övriga partiledare med häpnad när hon bröt sex års politisk isolering av Sverigedemokraterna. Hon är nu öppen för en dialog mellan M och SD i de sexton riksdagsutskotten.
Enligt Anna Kinberg Batra är det nu fritt fram för moderater i riksdagens olika utskott att söka stöd från SD för sina ståndpunkter. Här med partikollegerna Torbjörn Tegnhammar och Tobias Billström.Bild: Peter Frennesson
Moderaterna ska inte söka kompromisser med SD i flyktingfrågor, utrikespolitik eller försvarsfrågor, men i enskilda sakfrågor öppnar M för uppgörelser.
– Alla riksdagspartier sitter tillsammans i utredningar och utskott. Men vi moderater har avstått från att tala politik med SD. Nu ska vi kunna söka stöd från alla partier i frågor där det finns förutsättningar att få stöd, säger Anna Kinberg Batra som i en intervju med Sydsvenskan och HD klargör hur de nya samtalen ska gå till.
Enligt moderatledaren kommer den dialog som nu inleds med SD successivt att ta form i vardagsarbetet i riksdagens utskott. Kinberg Batra vill inte ta ordet "samarbete" i sin mun, men vill söka stöd från SD i frågor där det finns förutsättningar för sådant stöd.
– Egentligen är det ganska enkelt. Vi föreslår en bättre politik för Sverige och vill inte avstå från att driva den och rösta för den. Det gäller i riksdagen och i alla frågor, slår hon fast.
Enligt Anna Kinberg Batra ska M och SD inte kohandla om regerings- eller värderingsfrågor. Men hon nämner buller och trafik som frågor där det ska gå att finna politisk enighet högerut.
Vad står på dagordningen i tjänstemannasamtalen?
– Vi ska klargöra vad som gäller. Att vi inte inleder något samarbete med Sverigedemokraterna. Regera och budgetförhandla gör vi med alliansen, men om vi slutar att isolera ett parti måste vi sluta jaga upp oss när de ringer.
Vad förändrar detta i svensk politik?
– Det återstår att se. Men det handlar inte om spel, utan om politiskt innehåll. Om det finns frågetecken om huruvida vi moderater menar allvar med att vilja genomföra vår politik så vill jag räta ut dem.
Hur allvarlig är den spricka som uppstått mellan allianspartierna?
– Vi är överens om att möta väljarnas förtroende ihop. Och jag vill hålla ihop alliansen, både nu och efter valet 2018. Därför måste varje parti tala om vad det tycker. Och vi moderater är tydliga med att vi vill ha så mycket gemensam politik som möjligt, så mycket moderat- och allianspolitik som möjligt. För vår del handlar det om att kunna söka stöd för vår politik hos alla riksdagens partier.
I Danmark vurmar Anders Fogh Rasmussen för en dansk samarbetsmodell i Sverige. Kan du tänka dig det?
– Nej, mitt förstahandsalternativ är att leda en alliansregering. SD har auktoritära och extrema rötter. Därför är SD inte ett regeringsdugligt parti, lika lite som Vänsterpartiet. Därför vill jag leda en alliansregering.
I Norge bildade Høyres Erna Solberg koalitionsregering med Fremskrittspartiet. Är det en modell för Sverige?
– Det är olika situationer för olika partier i olika nordiska länder. Jag har inte ändrat uppfattning om vare sig SD:s eller V:s rötter. De är inte regeringsdugliga.
I Finland sitter Sannfinländarna i en samlingsregering. Är det en förebild för Sverige?
– Även där är det ett annat land och ett annat parti. Men alla partier måste stå till svars för sin politik. Därför ger vi moderater det här beskedet.
Enligt ledande moderater är Anna Kinbergs Batras utspel om SD egentligen inte så dramatiskt som det framstått som i den senaste veckans mediarapportering. När moderatledaren besökte Skåne på måndagen påminde förre migrationsministern Tobias Billström och Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar om att även regeringen efterfrågar SD:s stöd. De ser civilminister Ardalan Shekarabis uppmaningar till SD att rösta för ett vinstförbud i välfärden som ett sådant exempel.
När Anna Kinberg Batra på måndagen kom till Skåne gjorde hon i Malmö en rundvandring på ett råkallt Rosengård innan hon åkte vidare till ett studiebesök på Fryshuset.Bild: Peter Frennesson
Anna Kinberg Batra vill dock inte gå så långt som att anklaga regeringen för att aktivt söka SD:s stöd:
– Det är ingen hemlighet att Stefan Löfven är helt beroende av stöd för att få igenom sina förslag. Han leder en väldigt svag regering. Den brister i handlingskraft, lägger fram skadliga politiska förslag och är beroende av hur riksdagen ser ut för att få igenom sina förslag.
Vill du ha bort regeringen Löfven innan nästa val?
– Jag vill byta regering så snart som möjligt. Det är en rimlig uppfattning för ett oppositionsparti. Det skadade oss att det fanns en tvekan om den saken. Jag har mött väljare som undrat varför vi inte röstar på våra egna förslag. Nu ska vi inte längre hänvisa till "det parlamentariska läget". Vi ska genomföra så mycket moderat- och allianspolitik som möjligt.
Även om det sker till priset av en regeringskris?
– Att vi står för vår politik skapar ingen instabilitet. Det är snarare tvärtom. Väljarna ska alltid kunna lita på att vi är beredda att agera ansvarsfullt för att ge Sverige mer moderat- och allianspolitik. Det står jag alltid för.
Gå till toppen