Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Redhawks

Jakob Liljas advokat om åtalet: ”Vi är förvånade”

Ishockeystjärnan Jakob Lilja åtalas misstänkt för misshandel av Malmöbacken Jens Olsson under en pågående match. Den dåvarande Röglespelaren Lilja nekar till brott. – Vi är förvånande över att det går vidare till åtal, säger advokat Mats Tornéus.

Jakob Lilja och Jens Olsson i närkamp under ett derby 2014.Bild: LUDVIG THUNMAN
Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, slog sin klubba i nacken på Olsson i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena. Nu åtalas Lilja misstänkt för misshandel.
– När man är idrottsutövare kan man samtycka till visst våld, men det finns en gräns för hur mycket man kan samtycka till, säger kammaråklagare Michelle Stein till TT.
– Det är ju ett slag, en så kallad crosschecking, bakifrån i nacken, som inte är under en spelsekvens, fortsätter hon.
Läs mer: Lilja misstänkt för grov misshandel efter slaget i Skånederbyt
Lilja nekar till brott. Ishockeyförbundets disciplinnämnd stängde av honom i tio matcher för händelsen, varav fyra omvandlades till böter.
– Vi anser att det är en händelse som sker under pågående matchsekvens och att Jakob redan har fått sitt disciplinära straff via Svenska ishockeyförbundet, säger Liljas försvarsadvokat Mats Tornéus till TT.
Hur ser du på att åklagaren anser att Lilja har gått över en gräns vad gäller samtycke till våld inom idrott?
– Det får stå för åklagaren. Vi anser att Jakob inte har gått över den här gränsen under pågående spelsekvens och att han därför inte ska fällas för något brott i allmän domstol, säger Tornéus.
Och ni anser att det är en pågående spelsekvens där viss form av fysisk kontakt får förekomma?
– Ja, så är det ju. Ishockey är trots allt en fysisk sport och det sker under en pågående spelsekvens. Vi anser att det helt enkelt inte är något som ska straffas för i allmän domstol utan Jakob har fått ett disciplinärt straff enligt idrottens regler. Vi anser att han inte ska dömas två gånger för samma sak.
Malmöbacken Jens Olsson, som inte skadades allvarligt, uppger i polisförhör att han anser att en crosschecking i nacken är ett övertramp, men han anser att händelsen inte bör utredas som misshandel av polis. Olsson tycker att det räcker med att ishockeyförbundets disciplinnämnd har sagt sitt.
Åklagaren Michelle Stein anser att det finns ett bra bevisläge för en fällande dom.
– Själva händelsen är ju inspelad på film, säger åklagaren.
Försvarsadvokat Mats Tornéus:
– Vi anser att av filmmaterialet framgår det att det är under en pågående spelsekvens och vi anser inte att min klient går över gränsen rent straffrättsligt utan det han gör, det gör han i egenskap av professionell ishockeyspelare på isen, säger han.
– Vi anser att det ligger inom ramen för det som man har rätt att få göra som ishockeyspelare under en pågående ishockeymatch. Vi ska göra vad vi kan för att det ska bli en frikännande dom. Det har stor betydelse för både Jakob och ishockeyspelare generellt sett, så att man vet var gränsen går, fortsätter Tornéus.
Rättsexperten Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, tycker att det är helt korrekt att väcka åtal.
– Det var ett väntat beslut. Jag tyckte från början att det var ett flagrant regelbrott, som inte behövde straffas enbart inom idrottens egen sfär. Ingen grupp i samhället ska få ha sitt eget normsystem när det gäller våldsutövning, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till TT.
– Inom ishockey och fotboll är det viktigt att stävja sådant som ligger utanför regelverket. Sedan är det naturligtvis domstolen, precis som i alla andra sammanhang, som ska avgöra skuldfrågan och eventuell påföljdsfrågan. Det är inte jag eller åklagaren som dömer, fortsätter Alhem.
TT: Vad blir knäckfrågan för att i domstol påvisa att Lilja har gjort sig skyldig till brott?
– Knäckfrågan är ju om det har varit ett flagrant regelbrott, om det är något utanför det förväntade, säger Sven-Erik Alhem.
Läs mer: Lilja stängs av tio matcher
Läs mer: Crosscheckingen granskas av Malmöåklagare
Läs alla artiklar om: Åtalet mot hockeyspelaren Jakob Lilja
Gå till toppen