Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Utan raka rör i regeringen blir det ryska rör.

Hultqvist och Wallström håller pressträff om Nord Stream 2.Bild: Maja Suslin/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Hundra miljoner kronor och trettio arbetstillfällen. Är det priset för landets säkerhet? Kommunstyrelsen i Karlshamn sade på tisdagen med klar majoritet ja till att hyra ut hamnen till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.
"Ett positivt besked för Karlshamnare, Karlshamn, hamnen och företagen", säger Liberalernas Paul Hedlund till TT.
Samtidigt konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S) i SVT att "det här påverkar Sveriges försvarsmakt i negativ mening".
Kommunala prioriteringar går alltså före säkerhetspolitiska intressen och den formella förklaringen är det kommunala självstyret. Men det hade knappast blivit på det här viset om regeringen tagit frågan på allvar redan från början. Hanteringen framstår som valhänt och obeslutsam och kritiseras med rätta av oppositionen.
Trots att gasledningsprojektet varit känt en längre tid kallade regeringen inte till sig de berörda kommunerna – Karlshamn och Gotland – förrän i mitten av december i fjol. Statsråden lyckades övertala politikerna på Gotland att avstå från att hyra ut Slite hamn. Ett löfte om regionalpolitiska insatser lär ha spelat in i det fallet. Men tydligen lät sig Karlshamnspolitikerna inte bevekas.
Regeringen har i dagsläget ingen rätt att gå in och ta över frågan. Enligt Hultqvist har de rödgröna tittat på möjligheterna att ändra lagen, men kommit fram till att det skulle ta för lång tid. Nu gör statsråden istället vad de kan för att tona ned det hela.
Utrikesminister Margot Wallström (S) försäkrade vid en pressträff på måndagskvällen att kommunerna varit lyhörda för regeringens information och att Sveriges säkerhetspolitiska intressen inte kommer att hotas om hamnen i Karlshamn hyrs ut. Fallet skiljer sig från Slite eftersom hamnbolaget i Karlshamn kommer att sköta affären med egen personal, menade hon.
Men resonemanget gick inte ihop för Peter Hultqvist lovade i sin tur "en lång rad säkerhetsåtgärder". Exakt vilka är sekretessbelagt, men de involverar förutom Försvarsmakten också polisen, säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Tullverket.
Varför skulle en sådan bred och dyr satsning behövas om uthyrningen av hamnen i Karlshamn vore en formalitet?
"Hela Nord Stream-ärendet präglas av saktfärdighet och senfärdighet … Man kunde ha prövat lagstiftningsvägen långt tidigare", konstaterar Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark i en kommentar till TT.
Men vad fick regeringen att tveka?
Enligt källor till DN var en bidragande orsak oenighet mellan försvarsdepartementet och utrikesdepartementet om hur gasledningsprojektet skulle hanteras.
Nog märks en skillnad i ton mellan Hultqvist och Wallström. Och i brist på raka rör i regeringen blir det nu ryska i Karlshamn.
Lokalpolitiskt är det begripligt att kommunen vill ha sina hundra miljoner. Men statens nota för att hantera de säkerhetspolitiska följderna kan dessvärre sluta på större belopp än så.
Gå till toppen