Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Caroline Wickmark: Forska på kvinnor – det är en fråga om rättvisa

”Jag uppmanar alla som forskar inom sportens värld att rannsaka sig själva. Ni ska forska på kvinnor och fylla upp det gigantiska hålrummet. Det är en fråga om folkhälsa och rättvisa”, skriver Caroline Wickmark.

Rehab efter söndertrasade korsband.Bild: Lisbeth Westerlund
Jag anser mig vara rätt luttrad. Uppväxt i en handbollsmiljö där man förärades herrlagets knälånga avlagda tröjor, sämre förutsättningar och förväntades stå i vipserveringen i vit skjorta och svart kjol under herrarnas match, medan herrarna själva knappt kände till damlagets existens – lärde jag mig tidigt att det var skillnad mellan dam- och herridrott.
Och under åren som sportjournalist var det en verklighet jag fortsatte få upprapad för mig på olika sätt.
Sämre lön, sämre tränare, sämre träningstider, sämre förutsättningar i nästintill allt ackompanjerat av hånfulla toner som sjöng om att det var vad kvinnor förtjänade eftersom vi helt enkelt är sämre på idrott.
Så jag trodde faktiskt inte jag skulle orka bli mer upprörd på temat. Men det blev jag. För när jag intervjuade forskaren Lisbeth Wikström Frisén strömmade så många minnesbilder förbi. På tunga försäsongsträningar, på veckorna som var så svåra att få ihop med heltidsjobbet bredvid träningen och på vännerna som kämpade så mycket att deras mens uteblev.
Och nu – forskning som säger att kvinnor kan effektivisera sin träning utifrån sin menscykel och få mer muskler utan att utöka antalet pass. Det har fått tränarna att äntligen kunna diskutera mens med sina idrottare. År 2017.
Det här är forskning som hade kunnats ta fram för längesedan sedan om det inte vore för att man har valt män som testpersoner istället för kvinnor. Hur många onödiga träningspass? Hur många onödigt avslitna korsband? Hur många före detta elitsatsande kvinnor som i dag lider av benskörhet?
Jag uppmanar alla som forskar inom sportens värld att rannsaka sig själva. Ni ska forska på kvinnor och fylla upp det gigantiska hålrummet. Inte för att vara politiskt korrekta. Utan för att vi är halva befolkningen och det här är en fråga om folkhälsa och rättvisa. Din mammas, din dotters, din systers och dina vänners välmående.
Ni kan inte skriva om historien. Men ni kan förändra framtiden.
Gå till toppen