Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hijabdagen: ”Alla vi här har själva valt att bära slöja”

Prova en slöja och ställ frågor till en kvinna som valt att bära den. Erbjudandet gick till alla som på onsdagen passerade Gustav Adolfs torg.

Rebecka Berglund har aldrig förr haft på sig en hijab. På onsdagen tog hon chansen att prova och få veta mer om varför kvinnorna valt att bära den.Bild: Lars Brundin
Vid tältet mitt på torget står ett gäng kvinnor. På ett bord bredvid en burk med pepparkakor och en skål med godis ligger prydligt ihopvikta slöjor i regnbågens alla färger.
Kashifa Khan försöker locka förbipasserande kvinnor att stanna.
– Vill du prova? Eller ställa en fråga till någon som bär hijab? Eller själv berätta hur du ser på slöjan? Eller bara ta en godis.
Läs också Vissa apotekskunder vägrar att bli betjänade av mig för att jag bär hijab
Många nyfikna blickar sneglar på kvinnorna vid tältet. En del väljer att snabbt skynda förbi, säger att de har bråttom eller inte är intresserade. Men flera stannar också till. Mest yngre kvinnor. Som Rebecka Berglund som nyligen flyttat till Lund för att jobba som sjuksköterska. Hon tvekar inte att prova en rosa slöja.
– Jag tror att ju mer vi lär oss om det, desto bättre. Folk pratar inte så mycket om det annars. Sedan tycker jag att det är modigt att de vågar göra det här trots den kultur som finns i Sverige, säger hon.
"Det känns varmt och skönt faktiskt. Det är bra att öka medvetenheten kring det här. Vi har ett samhälle idag där vissa inte får arbeta bara för att de bär slöja. Men jag tycker att man kan se den som en utsmyckning också", säger Nerogi Gunsekara.Bild: Lars Brundin
Det är initiativet "World hijab day" som anordnas över hela världen som har fått Malmökvinnorna att ge sig ut på stan. Samma evenemang arrangerades på onsdagen även i Stockholm, Göteborg och Kalmar. Kvinnorna twittrar om varje besök de får, fotograferar och intervjuar kvinnorna och låter förbipasserande skriva på lappar vad de tänker på när de ser en kvinna i slöja. På en vägg samsas nu ord som "fin", "självständig" och "trygg".
– Syftet är att vi vill visa att vi inte bär slöja för att vi är tvungna. Alla vi här har valt det av en fri vilja. Vi är inte förtryckta. Det är inte våra pappor som har bestämt det eller någon man. Vi gör det av fri vilja, säger Kashifa Khan.
Själv var hon 18-19 år när hon fördjupade sig i sin religion, islam, och valde att börja bära slöja. Hon förklarar beslutet med en liknelse.
– Tänk dig att du har en kristall du vill skydda. Så ser vi på kvinnan också. Det finns rånare som kan ta kristallen och man kan göra en del för att skydda den.
– Och vi är inte outbildade. Vi är välutbildade och självständiga. Både läkare och advokater, fyller Bushra Shahida i.
Sela Zeneli och Nerogi Gunsekara passade på att prova en hijab. "Varför ska man döma någon bara för att de har slöja? "Bild: Lars Brundin
Sela Zeneli stannar till, får på sig en beige hijab och tittar sig i spegeln och utbrister.
– Nu skulle man gå omkring här i stan med denna och se vilka reaktioner man får. Vad jag tror? Jag tror man får en hel del blickar, säger Sela Zeneli.
Kvinnorna från Islams Ahmadiya kvinnoorganisation har också mött motstånd under dagen. Precis intill har en kvinna haft en liten motaktion, några har kommit fram och ifrågasatt dem och en man tydliggör att han inte vill att religionen ska ta plats i det offentliga rummet och på arbetsplatser. Han vill däremot inte ha sitt namn i tidningen.
– Vi respekterar vad andra tycker, det har de rätt att känna. Men vi försöker på ett trevligt sätt förklara varför vi har valt att ha slöja. Vi tror att det är bra för andra att känna till, säger Kashifa Khan.
Anne Frandsen stannar till med dottern i barnvagn. Hon tackar nej till att testa hijab, men tycker att kvinnornas initiativ är bra, blir kvar en bra stund och ställer frågor. Har ni syskon? Hur gör de? Och hur ska ni göra med era barn? är några av dem.
– Jag känner inte någon nära som har slöja. Det är ju ett omdebatterat ämne. Men det är inte svart och vitt som det ibland framstår som i media. Jag tycker det får vara upp till var och en hur man vill göra.
Anne Frandsen tyckte det var intressant att stanna till och prata med kvinnorna om deras val att bära slöja.Bild: Lars Brundin
Slöjor i regnbågens alla färger låg på rad på Gustav Adolfs torg - redo för förbipasserande att prova.Bild: Lars Brundin
Förbipasserande fick skriva på post-it-lappar vad de känner när de bär slöja.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen