Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös kommunalråd hotar polisanmäla Spiritus Mundi efter projekt mot extremism

Malmös flaggprojekt mot våldsbejakande extremism blev ett fiasko. Trots miljonanslag har inga radikaliserade islamister identifierats. Efter ekonomiskt kaos hotar kommunalrådet Andreas Schönström kräva tillbaka pengar – och polisanmäla anordnaren Spiritus Mundi.

Andreas Schönström (S)Bild: Sara Johari
Projektet döptes till "Våra Liv" och fick 13 miljoner kronor på tre år i anslag av Allmänna arvsfonden, Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Malmö kommun, som stod som projektägare.
Uppdrag: att motverka radikalisering och rekrytering till våldsbejakande extremism.
Men efter att projektet visat sig totalt misslyckat och Malmö kommun upptäckt att ekonomin är i kaos (vilket SVT först avslöjade) hotar nu kommunalrådet Andreas Schönström (S) att kräva pengarna tillbaka – och gå till polisen.
– Om det finns ekonomiska oegentligheter som är brottsliga så kan det absolut bli polisanmälan, säger Schönström.
Henrik Melius, vd för Spriritus Mundi, förnekar att det förekommit ekonomiskt fiffel. Om det finns några pengar kvar i projektet att lämna tillbaka vet han ännu inte.
– Det kan vi svara på först när vi gjort klart redovisningen för året, säger han.
Malmö har tidigare fått hård kritik av såväl terrorexperter som Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism för att man vägrade upprätta en lokal handlingsplan mot extremism.
Projektet "Våra Liv" blev ett sätt för kommunen att visa att man tar problemet med radikalisering på allvar.
Målsättningen var att identifiera 50 radikaliserade ungdomar i Malmö per år och att arbeta med ytterligare 150 delvis radikaliserade.
Nu har första årsrapporten lämnats till Allmänna arvsfonden. Den visar att Spiritus Mundi lyckats identifiera en enda person som beskrivs som radikaliserad. Men han var inte alls en yngling som tänkte bli terrorist i Islamiska statens tjänst – utan tvärtom en ung kurd som ville ansluta sig till kurdgerillan YPG, som strider mot IS i Syrien.
– Det är häpnadsväckande, säger terrorexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.
Magnus Ranstorp, terroristexpert vid FörsvarshögskolanBild: Victor Lundberg / TT
Som delvis radikaliserade redovisar "Våra Liv" ett tjugotal ungdomar från ett annat projekt som kallas "Hoppa av". Tre av dem ska ha visat vissa sympatier för våldsbejakande idéer.
Enligt Säpo har minst 300 svenskar anslutit sig till IS och de kommer huvudsakligen från fyra städer: Göteborg, Stockholm, Örebro – och Malmö.
Mest känd är Osama Krayem från Malmö som nu sitter häktad i Bryssel för delaktighet i terrordåden i Paris och Bryssel där 165 människor dödades. Det räcker att surfa runt lite på Facebook för att inse att han har åtskilliga sympatisörer även i sin hemstad.
– Det borde inte vara så svårt att hitta familjer i Malmö som påverkats av radikalisering. Men det finns inget i rapporten som tyder på att man lyckats med det. Det är väldigt oklart vad man gjort med pengarna, säger Magnus Ranstorp.
Islamiska statens fana. Trots att terrrorsekten har åtskilliga sympatisörer i Malmö lyckades "våra Liv" inte identifierad en enda.Bild: STR
Henrik Melius försvarar sig med att målet för projektet var för högt ställt.
– Det var naivt av oss att tro att vi kunde klara det första året. Projektet tog lång tid att starta upp.
Att projektet bara nått en enda person – en ung man som dessutom inte tänkt bli terrorist utan ville slåss på samma sida i kriget mot IS som faktiskt den svenska armén gör i Irak – ser Melius inte som ett misslyckande.
– Vi ser bakom etiketterna. Vi ser det som att vi räddat ett liv, säger han.
Magnus Ranstorp är mycket kritisk till att så mycket skattepengar runnit iväg utan kontroll.
– Min kritik riktas främst mot Malmö stad som haft en koordinator i projektet, men ändå inte dragit i handbomsen.
Kommunalrådet Andreas Schönström:
– Det är möjligt att vi skulle ha dragit i handbromsen tidigare. Men nu är det gjort.
Både Andreas Schönström och Magnus Ranstorp påpekar att projektet "Våra Liv" inte är det enda sättet som Malmö kommun i dag arbetar mot extremism.
Ett samarbete finns bland annat med föreningarna Flamman och Islamakademin. Enligt Schönström ska kommunen nu söka en ny partner i civilsamhället som ersättare för Spiritus Mundi.
– Vi måste lyckas bättre. Malmö har höga ambitioner för arbetet mot extremism, säger Schönström.
Gå till toppen