Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

”Vi hade bra lagkänsla”

Efter vinst och tredje plats i Gothia Cup satsar IBK Lunds flickor 00-03 på att ta hem Skånemästerskapet. Men viktigast är att ha roligt på plan.

IBK Lunds flickor 02 jublar över segern i Gothia Cup.Bild: Lotta Dahl Petersson
I omklädningsrummet i Vipeholmshallen är 20 tjejer mellan 13 och 16 år taggade inför kvällens innebandyträning. För några veckor sedan tog 14-åringarna hem guldet i Gothia cup och 16-åringarna spelade sig fram till en bronsplats.
– Det är enda gången vi har delat upp oss i två lag den här säsongen, berättar tränaren Daniel Heander om den åldersblandade gruppen F 00-03.
– Flickor 00 kom trea och flickor 02 hade lyckan att vinna, fortsätter han stolt.
– Det var jättekul. Det var ett mål vi hade och vi fixade det. Vi har vunnit B-gruppen tidigare men nu lyckades vi vinna A-gruppen, berättar lagkapten Tindra Karlsson.
Varför gick det så bra?
– Vi var väldigt positiva. Det var som att vi visste att vi skulle vinna. Vi hade bra lagkänsla och bra musik med oss, säger Sara Stellansdottir i Flickor 00.
Flickor 02 fick en rafflande guldmatch mot fjolårsvinnarna, småländska Hovslätt.
– Det var ett fantastiskt tryck på läktaren. Ett tjeckiskt lag som hade åkt ut mot Hovslätt skrek och sjöng: "IBK Lund, IBK Lund, IBK Lund", berättar Ingrid Hammer som var en av ledarna för det äldre laget.
– Vi som åkte ut i semin skrek också allt vi kunde, berättar Alice Sköld i Flickor 00.
– Det var väldigt jämnt och vi försökte anfalla allt vi kunde fast det var så lite tid kvar och vi redan ledde matchen, säger tränaren Daniel Heander.
Guldmatchen fick avgöras på straffar.
– Fanny Pettersson i mål släppte bara in en enda straff. Och Mynta Persmark fick inte slå den sista straffen, för då var det redan avgjort, berättar Daniel.
IBK Lund bildades 2014 när klubbarna Södra Dal och Lugi innebandyklubb slogs ihop. Men tjejerna som kommer från Lund med omnejd har spelat ihop i tre år.
– Några av oss går i skola tillsammans i Staffanstorp och spelar ihop där, berättar Tindra.
Gruppen tränar tre gånger i veckan, i Lund, Södra Sandby och Dalby. Vissa av spelarna stannar kvar och tränar med damerna efteråt.
Att träna över åldersgränserna är bra för då får de yngre större motstånd, tycker Tindra. Klubben jobbar utifrån en modell för att få fler tjejer att stanna kvar inom sporten även när de börjar gymnasiet.
I serien är laget uppdelade i Flickor 00 svår och Flickor 00 lätt och ligger tvåa och trea i tabellen. Till Skånemästerskapen i vår har de anmält tre lag.
Att laget gillar vad de gör märks när de dribblar iväg på plan.
Vad är det som är så kul med innebandy?
– Det är roligt för att det går så fort, säger Ebba Wigö.
– Jag gillar också att det är intensivt. Man är inne 40 sekunder, sedan får man vila, och sedan är det 40 sekunder igen, säger Alice Sköld.
Gå till toppen