Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dansk energijätte säger farväl till kol

Det danska energibolaget Dong har medvind. Koncernen har gjort en kraftig utbyggnad av vindkraften och ska senast 2023 sluta elda med kol i sina kraftverk. Arkivbild.Bild: Jasper Carlberg/AP/TT
Dong slutar med kol. Senast 2023 ska den danska energibjässens samtliga kraftverk eldas med andra bränslen.
– Framtiden tillhör de förnybara energikällorna och därför ställer vi om våra sista kolkraftverk till hållbar biomassa, säger vd Henrik Poulsen.
Beskedet applåderas av Lars Christian Lilleholt (Venstre), som är energi-, försörjnings- och klimatminister i den danska regeringen.
– Det visar på ansvar och mod, och kommer att bidra avsevärt till vårt mål om att 50 procent av det danska energibehovet ska tillgodoses av förnybar energi till 2030, säger Lilleholt.
Beskedet kom i samband med att Dong redovisade en vinst efter skatt på 13 miljarder danska kronor för 2016. 62 procent av rörelseresultatet kom under förra året från vindkraft, vilket motsvarar en fördubbling jämfört med 2015.
Gå till toppen