Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första gången i Europa: internationellt roller derby till Malmö

Till hösten arrangeras för första gången ett internationellt roller derby i Europa - i Malmö. "Tidigare har det bara hållits i Nordamerika", säger Ulrika Dilton från Crime City Rollers.

Bild: Peter Troest
I veckan blev det klart att Malmös lag Crime City Rollers står värd för en av tre internationella turneringar inför slutspelet i högsta ligan inom roller derby. Tävlingen hålls den 8-10 september i Baltiska hallen.
– Det här betyder extremt mycket för oss, publiken och fansen i Europa. Man har inte kunnat se en sådan här tävling innan utan att åka till Nordamerika. Intresset är redan superstort. Redan efter fem minuter hade folk börjat boka hotell, säger Ulrika Dilton, pressansvarig för Crime City Rollers.
Till tävlingen i Malmö kommer tolv av de 36 bästa lagen i världen. Det väntas lag från USA, Kanada, Australien och England. Crime City Rollers hoppas själva kunna vara en tuff utmanare.
–Vårt a-lag har blivit bättre och bättre de senaste åren och just nu är vi nummer tretton i världen. Det känns viktigt att kunna visa att även om majoriteten av lagen är amerikanska så finns många europeiska lag som börjar dyka upp.
Roller derby utförs på rullskridskor med fyra hjul. Varje lag har fem spelare som kör runt och tar poäng genom att ta sig förbi motståndarna. Sporten kräver både strategi och teknik.
Hur har ni lyckats få evenemanget till Malmö?
– Vi har haft några eldsjälar i föreningen som är visionära och har kämpat för detta jättelänge och vill att vi ska synas på kartan.
Baltiskan har plats för 4000 åskådare, fyller ni det?
– Det är vårt mål och just nu känns det som att det inte är omöjligt. Det hade varit superkul.
Föreningen Crime City Rollers har själva också haft ett uppsving på senare tid och får inom kort en ny träningshall i Malmö vid Kopparbergsgatan, bredvid det nya klättercentret.
Gå till toppen