Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här låg världens första uppkopplade bankomat

Bankomaten för sedlar fyller 50 år 2017. Om det är skälet till att Swedbanks uttagsautomater i februari samma fick glädjefnatt och pumpade ut pengar till allmänheten, det låter vi vara osagt.
Den första uttagsautomaten utan uppkoppling till en datorcentral öppnade i London 1967. För att få ut pengar skulle man i automaten föra in dels ett hålkort, dels en speciell check överdragen med ett radioaktivt ämne. I Sverige introducerades den första bankomaten bara någon vecka senare i Uppsala. Meningen var att den skulle vara online men programmet blev försenat.
Världens första bankomat online kan anas under vänstra fönstret bakom den ljusa bilen (se förstoring nederst). Oxie härads sparbank hade sitt huvudkontor på Stortorget 11 i Malmö, med Lilla torg till vänster utanför bild.Bild: Lennart Gullberg/Sydsvenskan.
Därmed blev Oxie härads sparbank i Malmö först världen – mitt under det stora revoltåret 1968 – att inviga en onlineansluten uttagsautomat. Uppkopplingen gjorde det möjligt att direkt kontrollera saldot via en datalänk till Sparbankernas datacentral som hade introducerats i Malmö redan året innan. Bankomaten var tillverkad av Malmöföretaget Metior AB, ett företag bildat av Securitas och Tetra Pak.
Dagen efter pressvisningen den 6 maj rapporterade Sydsvenskan: ”I en första etapp har 1 000 konton gjorts i ordning för bankens kunder. Förutsättningen för att få ett kontokort och personlig kod är att man haft konto ett år utan övertrasseringar. Den 1 januari 1969 räknar man med att ha konton klara till samtliga kunder som fyller kvalifikationerna.”
Artikel ur Sydsvenska Dagbladet Snällposten den 7 maj 1968.
Sedelautomaten matades med 149 hundrakronorssedlar. För att få ut sina pengar fick man först öppna en stållucka genom att dra kortet genom en slits. Innanför dörren fanns ytterligare en kortslits. Därefter slog man in den önskade summan, och sedan sitt hemliga nummer – den personliga koden. Om någon försökte få ut mer pengar än som fanns på kontot tändes en röd lampa. Grön signal betydde att pengar var på väg ut ur maskinen.
Den helsvenska uppfinningen sågs som ett led ”i rationaliseringsarbetet och automatiseringen inom banken”. Den verkställande direktören på Oxie härads sparbank sade till Sydsvenskan: ”Samtidigt med ökad kapacitet räknar vi med en minskning av personalen med fem man genom naturlig avgång”.
Annons från 1968.
Oxie härads sparbank hade uppfört sitt monumentala huvudkontor i granit vid Stortorget 11 i Malmö redan 1917, en byggnad där bankens styrelse – i form av skulpturer utförda av konstnären Axel Ebbe – ännu blickar ut över torget. Det var där den första bankomaten installerades 1968.
Oxis härad sparbank var på fler sätt före sin tid. Redan 1962 hade banken öppnat Sveriges första sparbank med drive-in-service på Erikslust. Men med tiden tvingades banken till sammanslagningar som så småningom mynnade ut i Swedbank.
Första drive-in-banken i Sverige 1962. Fru S Herrvén är en av de första kunderna och väntar på att hennes bankbok ska komma i retur. Godssägare Hugo Weibull och bandirektör Carl Einar Bergenfelt tittar på.
Att man i Sverige var tidigt ute med bankomaten var ingen slump. Redan 1964 hade Securitas tagit fram ett system för passerkontroll, baserat på individuellt kodade kort, kortläsare och en fyrsiffrig kod. Det visades sig att systemet kunde få andra användningsområden. I december 1965 introducerades den första automatiska tankomaten vid en Esso-station i Tumba. Året efter kom varuautomaten med kortläsare.
Under 1968 installerades Malmöföretaget Metiors bankomat på flera platser i Sverige, men också i Holland, Portugal, Schweiz, Tyskland och i Köpenhamn. Den första uttagsautomaten introduceras i USA 1969.
De första uttagsmaskinerna kallades Bankomat, vilket också blev de svenska affärsbankernas registrerade varumärke 1968. Sparbankerna rikstäckande Minuten, som hade introducerats som varumärke först 1977, försvann under 2000-talet. Swedbank och sparbankerna använder numera namnet Bankomat på sina automater.
Tack till Lars Arfvidson i Malmö för info och klipp. Arvidson var utvecklingschef på Securitas alarm och har lett utvecklingen av bankomaten och dyliga produkter med kortläsare.
Förstoring av bankomaten.
Gå till toppen