Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter bankomatkaoset: ”Inte säkert att de som tagit ut pengar måste betala tillbaka”

Guldfeber uppstod i flera svenska städer under några timmar på onsdagskvällen, när det gick att ta ut mer pengar än man hade på sitt konto i Swedbank. Men vad gäller nu?

Under onsdagskvällen gick det, under vissa förutsättningar, att ta ut pengar ur Bankomater – trots att det inte fanns pengar på kontot kopplat till kortet.Bild: Patrick Persson
Måste alla pengar betalas tillbaka, trots att banken medgett att det var ett tekniskt fel hos den som gjorde att uttagen medgavs?
Swedbanks besked har varit att alla uttag registreras, att de kunder som övertrasserat sina konton kommer att "anmodas att betala tillbaka". Enligt Swedbanks informatör Claes Warrén kommer berörda kunder att få det beskedet via brev eller internetbanken.
Läs också Swedbanks kort fungerar som vanligt igen – de som fått ut för mycket pengar får betala tillbaka
Men Bert Lehrberg, professor i civilrätt i Uppsala och tidigare i bankrätt i Lund, är inte säker på att bankens tvärsäkra besked gäller i alla lägen.
– I de flesta fall måste pengarna betalas tillbaka, men det kan finnas undantag. Om man tagit ut och genast använt pengarna i god tro blir man inte återbetalningsskyldig. Då hänger det på om banken lyckats avtala bort den möjligheten och att avtalsvillkoret inte är oskäligt säger han.
– Man kanske har tagit ut mycket pengar som man hade anledning att tro fanns på kontot, till exempel en inbetalning som var på väg, och sedan direkt betalat för något man köpt.
Om uttaget juridiskt kan ses som en utbetalning från banken gäller särskilda regler om återkrav, reglerna om betalning av misstag.
Läs också Polischefen om bankomatkaoset: "Det fanns risk för social oro"
Men alla som flockades kring bankomaterna efter att ryktena gått om obegränsade uttag kan väl inte hävda "god tro"?
– I en domstol, där banken för talan emot dig för att få tillbaka pengarna, handlar det om hur hederlig du är. Men om det kunde vara god tro och banken inte kan bevisa att du visste att kontot var tomt, så kan det tänkas att man får behålla pengarna, säger Bert Lehrberg.
Huvudregeln är ändå att banken har rätt att kräva tillbaka pengar man betalat ut av misstag, eventuellt genom att räkna av skulden mot pengar som kommer in senare på kontot.
Lars Rutberg, jurist på Bankföreningen, betonar att "kryphålet" för att kunna få behålla pengar är oerhört litet.
– God tro innebär att du inte på något sätt borde ha kunnat förstå att pengarna inte är dina. Och om du inte förbrukat dem genast, ska de alltid betalas tillbaka. Det finns flera avgöranden i Allmänna reklamationsnämnden, där jag suttit i 18 år, säger han.
Gå till toppen