Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Mobbningsdrama förvandlas till skräckföreställning på Teater 23

Ett elakt skämt i skolkorridoren trappas upp och skapar ett skräckdrama. John Ajvide Lindqvists nio sidor långa novell blir nu teater på Teater 23 i Malmö.

Kim (Anna M Persson) och Sandra (Josefin Larsson) betraktar skåpet där klasskompisen Juliette har stängts in.Bild: Emma Larsson
Inför en teaterpremiär ger man gärna provföreställningar för att testa pjäsen innan premiärpubliken bänkar sig. På onsdagsförmiddagen var det dags för tredje provföreställningen för ”Fulet”.
– En tjej satt på första bänk och gömde sig under jackan under föreställningen. Efteråt sade hon att det var jättebra och att det var bra att man blev jätterädd där framme, säger skådespelerskan Josefin Larsson.
Men på en av de tidigare provföreställningarna fick en av besökarna blodskvätt på sina vita skor, vilket har gjort att man arrangerat om lite så att det inte ska hända igen.
Historien baseras på John Ajvide Lindqvist nio sidor långa novell ”Fulet” från boken ”Låt de gamla drömmarna dö”. Mario Castro Sepulveda från Teater 23 hittade den och insåg att det var bra material för en pjäs riktad till högstadieelever.
– Vi brukar inte vara överens om pjäserna, men den här var alla överens om, säger skådespelerskan Ann Katrin Andréasson.
Bild: Emma Larsson
I ”Fulet” får vi följa flickan Juliette samt hennes plågoandar Kim och Sandra och vad som händer när en mobbningssituation eskalerar i skolkorridorerna. Till skillnad från traditionella föreställningar om mobbning, så har den här hämtat drag från skräckgenren.
– Mobbning är ett klassiskt tema, men här är det i en skräckform som tilltalar målgruppen på ett annat vis, säger Josefin Larsson.
Regissören Rikard Lekander har drivit en professionell skräckteater och satt upp ”Gengångare och zombies” på Malmö stadsteater. Det här är första gången han gör skräckteater riktad till en så ung publik.
– Jag har gjort en skräckföreställning riktad till gymnasiepublik på Unga Dramaten, men den här vänder sig även mot högstadiet. Framför allt har jag gjort föreställningar där målgruppen inte har varit uttalad och då har det kommit många unga. Den där gruppen som är så svår att nå. En gång hade vi 15-årsgräns, men då dök det upp 13-åringar med falskleg, skrattar Rikard Lekander.
"Jag upptäckte skräckgenren när jag var i den här målgruppen", säger regissören Rikard Lekander apropå att göra skräck för högstadieelever.Bild: Emma Larsson
Vad är det som lockar de unga?
– Det finns en tjusning för ungdomar att de ser det live. En bioduk är mycket tryggare för där kommer ingen att hoppa ut på dig. Här är man inte lika säker, säger Rikard Lekander.
Har ni anpassat föreställningen på något sätt eftersom den riktar sig till så unga?
– Det skulle isåfall vara att jag sätter högre vikt på att det ska vara en konstruktiv historia och att man kan förmedla något. Med vuxna kan man vara mer destruktiv, skrattar Rikard Lekander.
I en del av handlingen tar dockor över rollerna i "Fulet".Bild: Emma Larsson
Efter hand i föreställningen ställer man sig frågan vad som är sant och inte.
– Det är intressant att se hur ett offer hanterar en sådan här situation. Hela föreställningen är som en bearbetning av den här traumatiska upplevelsen, säger Ann Katrin Andréasson som varit i kontakt med en traumaexpert under repetitionerna av ”Fulet”.
– Den psykologiska delen av det här är intressant där man måste rota i sitt inre. Vad är det att vara ond? fortsätter hon.
Den tredje skådespelerskan i föreställningen, Anna M Persson, håller med.
– Sandra och Kim gör onda handlingar, men de är inte onda människor.
Anna M Persson, Ann Katrin Andréasson och Rikard Lekander.Bild: Emma Larsson
”Fulet”, i dramatisering av Gustav Tegby, får premiär på Teater 23 fredagen den 3 februari. Sen väntar fyra offentliga visningar: Teater 23 i Malmö den 10 och 17 februari, Kristianstad den 20 februari, Lunds teaterförening den 22 februari. Men framför allt väntar 25 skolföreställningar under februari och mars.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen