Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Personalbrist på förskola – föräldrar uppmanades hämta sina barn tidigare

Om ni kan – hämta era barn tidigare idag. Efter klockan två är förskolan underbemannad och kan inte längre garantera barnens säkerhet. Det var uppmaningen föräldrarna på förskolan Linden fick under onsdagen.

Minna Gedin hämtar dottern Molly på förskolan Linden.Bild: Hussein El-alawi
Klockan är strax efter två när Minna Gedin rullar in barnvagnen på förskolan Linden. Dottern Molly, 2,5 år, kommer springande mot henne och kryper upp i hennes famn.
Egentligen brukar hon hämta Molly från förskolan först flera timmar senare. Men under onsdagsförmiddagen nåddes Minna Gedin av ett samtal från en av förskolan Lindens pedagoger.
– De bad de föräldrar som hade möjlighet att komma och hämta barnen tidigare. De hade personalbrist och bad de som kunde att hämta barnen före klockan två, efter det skulle de vara så underbemannade att de inte kunde garantera barnens säkerhet, säger Minna Gedin.
På förskolan Linden går 82 barn uppdelade på fyra avdelningar. På varje avdelning finns ett tjugotal barn och tre pedagoger. Under onsdagen var mer än hälften av pedagogerna sjuka eller vabbade.
– Det känns såklart jättefel att behöva ringa föräldrarna med ett sådant besked. Jag har jobbat inom barnomsorgen i många år men aldrig varit med om en liknande situation, säger en av pedagogerna på förskolan Linden.
Minna Gedin och dottern Molly.Bild: Hussein El-alawi
Även under torsdagen uppmanades föräldrarna hämta sina barn tidigare. Minna Gedin och sex månader gamla sonen Sam hämtar Molly tidigare även på torsdagen för att avlasta personalen på Linden. När hon fick samtalet från förskolan blev hon inte förvånad – men orolig.
– Nu är jag på den nivån att jag tycker att omsorg är det absolut viktigaste, pedagogiken får komma i andra hand. Pedagogiken får stryka på foten men när förskolan inte ens kan garantera att omsorgen fungerar så blir man som förälder orolig, säger hon.
Minna Gedin betonar att hon inte tycker att problemet ligger hos de enskilda pedagogerna på förskolan. Problemet är snarare att förskolorna har för lite resurser.
– Personalen gör ju så gott de kan men de får inte förutsättningarna de behöver för att lyckas med sitt arbete, säger hon.
Hon älskar att bo i Malmö, men trots det överväger familjen att flytta. Skol- och förskolesituationen i Malmö är helt enkelt för dålig, tycker de.
Bild: Hussein El-alawi
Under onsdagen var sju av förskolans tolv pedagoger borta. Enligt Anne Eckhardt, förskolechef i utbildningsområde Norr är det en "ovanlig siffra".
Anne Eckhardt menar att det, trots informationen som gått ut till föräldrarna, aldrig varit fara för barnens säkerhet. Det hela rör sig om en brist i kommikationen mellan förskolan och föräldrarna, menar hon.
– Det är en väldigt olycklig formulering av pedagogen och en formulering som inte stämmer överens med verkligheten. Det var absolut ingen fara för barnens säkerhet. Vi hade biträdande förskolechefen på plats för att omfördela personal och kalla in vikarier, säger Anne Eckhardt.
Hon var medveten om att personalen skulle kontakta föräldrarna. Men Anne Eckhardt menar att uppmaningen till föräldrarna inte var menad som ett krav utan en "vänlig förfrågan".
– Vi ville förhöra oss om det fanns möjlighet bland vissa vårdnadshavare att hämta barnen tidigare. Vi ville främst ta reda på hur många barn som skulle vara på plats under eftermiddagen så att vi kunde omfördela personal utifrån det, säger hon.
Tre vikarier kallades in för att täcka upp för de sju frånvarande pedagogerna under onsdagen. Utöver de tre vikarierna fanns biträdande förskolechef Joanna Studniarska på plats tillsammans med förskolans förste förskollärare.
Under torsdagen var fem pedagoger borta och fyra vikarier kallades in. De föräldrar som hade möjlighet uppmanades att hämta sin barn tidigare även under torsdagen.
Vad skulle ha hänt om inga föräldrar haft möjlighet att hämta sina barn tidigare?
– Då hade vi löst det. Vi hade omfördelat personal och de som jobbade hade fått jobba över. Men självfallet hade vi löst det, säger Anne Eckhardt.
Bild: Pontus Lundahl/TT
Men problemet med personalbrist i förskolan är större än händelsen på Linden. Förskolepersonalen i hela Malmö går på knäna, menar en av förskolans pedagoger.
– Det är en väldigt sårbar situation, även när vi är hela personalstyrkan på plats. De lägger mer och mer och mer på oss men det finns inga resurser alls. Det är klart att personalen blir lidande, säger pedagogen.
Malmö stad måste satsa mer på förskolorna, menar hen.
– Fungerar inte vår verksamhet så fungerar ingenting. När föräldrarna måste gå ifrån sina jobb för att hämta barnen tidigare blir deras arbetsplatser i sin tur lidande. Det är en skam att man inte prioriterar och värdesätter vårt arbete mer.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen