Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Sverige har också stoppat grupper med inreseförbud

Erland Kaldaras påminner om Sverige egen historia med inreseförbud.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
I dagarna följer det svenska folket och resten av världen de nya förbuden mot inresa till USA för vissa etniska folkgrupper. Sverige är av de länder som protesterar mest.
Men den svenska staten pratar inte högt om är det egna inreseförbudet för romer som – hör och häpna – gällde i 40 år, du läste rätt, 40 år. Alltså inte ett tillfälligt inreseförbud på 90 dagar, utan en hel generation, fyra decennier.
Mellan 1914 och 1954 fanns ett totalt inreseförbud för romer som ville komma in till Sverige. Varför skulle då romer vilja komma in till Sverige? Kanske två pågående världskrig under tiden för inreseförbudet är svaret.
Det finns endast två kända fall där romer släppts in i Sverige under denna period, i båda fallen unga ljusa flickor som misstagits för judinnor.
Tyskland som också protesterar högt över inreseförbuden hade liknande inreseförbud och begränsningar för romers vistelse i landet under andra världskriget. Samtidigt pågick det systematiska förintandet av romer. Det var kanske lättare att hålla reda på romerna om de inte fick resa som de ville.
Detta väljer man att ”glömma” bort i sitt eget lands historia. Det är alltså bara 63 år sedan romer inte fick resa in till Sverige. 63 år, inte så länge sedan. Då som nu är det ingen politiker som kämpar för romernas ”mänskliga rättigheter” som statsrådet Wallström så fint uttryckte sig för några dagar sedan.
När kommer Sverige att ta tag i sin egen mörka historia först och sedan peka finger åt andra? Vitboken som kom ut för några år sedan räcker inte, statens strategi för romsk inkludering, att det ska ta 20 år för romska barn att vara jämställda andra barn, räcker inte.
Sverige måste internationellt påvisa att landet arbetar på sin egen historia och med att försonas med den romska gruppen innan statens representanter uttrycker sig kritiskt mot länder som USA. Mig veterligen, har USA aldrig vägrat romer inresa eller avrättat romer på grund av deras etniska ursprung. I USA lever en miljon romer, i Sverige 100 000.

Erland Kaldaras

rom
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen