Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anmälningarna minskar – lägsta på över 20 år för brott som skapar otrygghet

Drygt 80 brott per 1000 invånare rapporterades i Staffanstorp förra året. För ett antal brott som skapar otrygghet är antalet anmälningar det lägsta på över 20 år.
– Det är glädjande och betyder troligen också att brottsligheten sjunker, säger kommunpolis Christer Stålhandske.

Så långt bak statistiken sträcker sig är antalet anmälningar för sex övergripande otrygghetsbrott det lägsta någonsin.
Brottsanmälningarna i Staffanstorp har de senaste tio åren legat kring 1800-2400 per år, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Förra året landade de preliminärt på drygt 1900. Då ingår allt från mord till hastighetsöverträdelser och förlustanmälningar.
Sydsvenskan har tittat närmare på brottsområden som anses ha stor påverkan på tryggheten i samhället, bland andra sexual- och våldsbrott, hot, bilbrott, skadegörelse, stöld och rån.
Statistiken visar att antalet anmälningar per invånare för de här brotten aldrig har varit färre. Åtminstone inte sedan 1996, vilket är så lång tid tillbaka man kan se kommunnivå i Brås databas.
Kommunpolis Christer Stålhandske är inte förvånad.
– Antalet anmälningar i Staffanstorp har inte ökat utan legat ganska konstant de senaste sex åren.
På polisstationen i Staffanstorp visar han statistik på hur bland annat hoten, narkotikabrotten, inbrotten och bilstölderna har blivit färre sedan 2015. Misshandel, bilinbrott och cykelstölder har ökat något.
– Vid tågstationen i Hjärup stjäls en hel del cyklar. Vi har varit ute där tillsammans med kommunen för att se vad vi kan göra brottsförebyggande. Det kan handla om allt från kameraövervakning till belysning och förändring av buskage.
Christer Stålhandske är Staffanstorps kommunpolis.Bild: Ingemar D Kristiansen
Enligt polisens och kommunens medborgarlöften ska man 2017 satsa på ökad grannsamverkan. Polisens närvaro och synlighet ingår också i löftet – men Christer Stålhandske vågar inte utlova fler uniformer på gatorna. I dag saknas, liksom på många andra platser i landet, personal i det lokalpolisområde som Staffanstorp tillhör.
– Vi har en omorganisation som inte har hunnit sätta sig så alla är inte på plats ännu.
Snart presenteras resultatet från polisens trygghetsmätningar. Frågan är om Staffanstorpsborna känner vad statistiken visar – att brottsligheten på viktiga områden sjunker. Christer Stålhandske tror inte det.
– Brottsstatistik och känslan av trygghet behöver inte gå hand i hand. Det är så många som har möjlighet att skaffa sig information på olika sätt, inte minst i sociala medier, som gör att tryggheten påverkas.

Problemen med stökiga ungdomar värre förr

Stökiga ungdomar skapar otrygghet i Staffanstorp – och har tvingat polis och kommun att kraftsamla. Men det var inte ”bättre förr”, menar Anneli Nilsson som är chef för individ- och familjeomsorgen.
Staffanstorps bibliotek har fått extra väktarbevakning på grund av ungdomarna som stökat, stört och förstört i biblioteket.Bild: Marcus Svensson
De senaste månaderna har stökiga ungdomar fått stor uppmärksamhet i Staffanstorp. Invånare har gått samman för att kvällstid synas ute på gatorna, medier har rapporterat om extrainsatta väktare på biblioteket och i sociala medier hörs röster om att allt är på väg utför. Riktigt så illa är det dock inte.
– Ser man tillbaka på till exempel 2008-2009 hade vi fler ungdomar med allvarliga problem än idag, säger Anneli Nilsson.
– Men det gör inte att man kan luta sig tillbaka. Vi ska arbeta aktivt med de behov vi ser att ungdomar och föräldrar har.
Kommunen och polisen har ett nära samarbete, berättar kommunpolis Christer Stålhandske.
– Vi har lagt mycket fokus på detta sedan i oktober, vilket medfört att vi rapporterat många ungdomar. Vi kan upprätta en rapport om ”barn i fara” och lämna den till socialtjänsten utan att någon har begått ett brott. Det räcker att vi möter ett barn i olämplig miljö, säger han.
Det rör sig enligt polisen om 5-15 ungdomar i åldern 12-17 år som är särskilt stökiga.
Deras uppträdande skapar otrygghet och de har gjort sig skyldiga till skadegörelse, hot och misshandel.
– Jag är övertygad om att våra och kommunens insatser kommer ge resultat, men man får ge det lite tid, säger Christer Stålhandske.
Anneli Nilsson är chef för individ- och familjeomsorgen i Staffanstorp.Bild: Privat
Socialtjänstens jobbar brett, berättar Anneli Nilsson, och samarbetar förutom med polisen även med andra förvaltningar.
– Vi tittar både på individnivå och på grupperingar. Vi träffar till exempel föräldrar och stöttar dem att hitta på positiva saker med sina ungdomar.
Fältassistenter arbetar uppsökande och försöker få ungdomarna att nappa på föreningsliv eller andra typer av fritidsaktiviteter.
– Och i skolan har vi socionomer som fångar upp de här personerna. Vi vet att fullgjord grundskola och gymnasieskola är en viktig framgångsfaktor i ungas liv.
– Vi är duktiga på att upptäcka saker tidigt i Staffanstorp. Vi vill stävja problemen snabbt.
Vill du läsa fler nyheter från Staffanstorp? Gilla "Här i Staffanstorp" på Facebook.
Gå till toppen