Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Brotten minskar i Kävlinge

Det totala antalet brott som anmäldes i Kävlinge förra året var 138 färre än 2015.

Kommunpolis Michael Rydberg ser att brottsstatistiken i kommunen sjunker, men hoppas kunna lösa ännu fler brott under 2017.Bild: Ulf Sundberg
Kävlingepolisen har nu fått statistik på alla brott som anmäldes under 2016. Den visar en minskning jämfört 3 503 anmälningar år 2015 till 3 365 under 2016.
En kategori som dock inte minskat är sexuella trakasserier som fördubblades under året från 10 till 20 anmälda brott.
– Men det beror främst på två saker. Dels en familj där fadern sextrakasserade sina barn och sedan på att antalet brott på nätet ökade, säger kommunpolis Michael Rydberg.
– De andra handlar om att någon tagit en person på rumpan eller skickat sms. Dessutom ledde en chatt på nätet till flera anmälningar.
Ett av de brott som oroade Kävlingeborna mest var våldtäkten på en kvinna på Korsbacka i september. Där har ännu ingen gärningsman hittats och direkt efter våldtäkten var oron stor i framför allt Kävlinge.
– Det märker vi och det kommer även att visas i den trygghetsundersökning som snart ska presenteras. Samtidigt får man komma ihåg att det ändå inte är särskilt vanligt med sexuella trakasserier från okända på öppen gata.
Ett annat brott som ökat är misshandel där personer inte känner den som slår. Totalsiffran ökade från 37 till 42. Av dem var sju fall misshandel av kvinnor.
– Det är en liten ökning men tittar du på siffrorna så innebär sju fall att risken är ganska liten för att en kvinna blir misshandlad av en obekant person på gatan. Ofta handlar det om att fester spårar ur och liknande fall.
När det gäller inbrott, stölder och skadegörelse minskar den totala siffran utom när det gäller cykelstölder.
– Vi ser att många cyklar stjäls vid stationer eller busshållplatser och uppmanar alla att låsa fast sina cyklar i något när de parkerar dem.
De fullbordade inbrotten minskade från 73 stycken 2015 till 61 under förra året. En orsak är den så kallade Kävlingemodellen där polisen var synlig på många ställen i kommunen.
– Men det viktigaste är nog att vi kommit igång ordentligt med grannsamverkan och dna-märkning, menar Michael Rydberg.
– Dessutom har nog id-kontrollerna vid gränserna spelat viss roll.
När det gäller stölder i butik så är de koncentrerade till Center Syd där merparten av de 159 stölder som begicks förra året utfördes.
Under 2017 hoppas Michael Rydberg på att få ner brottstatistiken ännu mer.
– Det börjar kännas bra. Vi har fått mer personal även om det fortfarande saknas några områdespoliser. Förhoppningsvis kommer de under året så vi kan jobba som det är tänkt.
Gå till toppen