Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönt ljus att fylla ut bassäng i Industrihamnen

För att kunna flytta ut industri från centrum vill Malmö stad torrlägga och fylla ut en av bassängerna i Industrihamnen. Efter att Länsstyrelsen överklagat är det nu grönt ljus att påbörja arbetet.

Det handlar om 420 000 kubikmeter havsvatten som Malmö stad vill leda bort från Bassäng 3 i Industrihamnen. Platsen ska sedan fyllas och användas för att kunna flytta dit industrier som nu ligger mer centralt.
Mark- och miljödomstolen godkände utfyllnaden, men Länsstyrelsen hade synpunkter och överklagade.
Nu ger Mark- och miljööverdomstolen Malmö stad rätt att fylla ut bassängen, men ändrar domen på ett par punkter.
Innan en utfyllnad kan påbörjas måste först en skyddsvall byggas. Detta för att undvika spridning av föroreningar i samband med bottentömning av muddermassor. Dessutom får utfyllnaden endast ske med massor som uppfyller kriterierna för Naturvårdsverkets riktlinjer för mindre känslig markanvändning.
Det 60 000 kvadratmeter stora vattenområdet ligger på norra sidan av Industrihamnen. I bassängen finns idag kajplatser som används bland annat Copenhagen Malmö Port och Aga gas.
Gå till toppen