Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazistisk skadegörelse mot Universitetet

Flera universitetsbyggnader utsattes i natt för ett klotterattack av nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen. Vid Universitetbiblioteket hade även entrén spärrats av med plastband med organisationens logga på.

Universitets biblioteketet i Lund utsattes för klotter från ordiska motståndsrörelsen.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Hela södra universitetområdet, från Universitetshuset och upp till UB, är drabbat, säger Per Gustafson, säkerhetschef på Lunds universitet. I stort sett alla byggnader i omådet har taggats med deras logga i grön färg.
Vid avspärrningen utanför UB satt även ett anslag där "Lunds akademiker" anklagas för att ha spridit lögner om Förintelsen i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari.
– Jag känner avsmak. Det är fruktansvärt, säger UB.s administrativa chef Elisabeth Stålesjö, som möttes av skadegörelsen när hon kom till jobbet i morse.
Per Gustafson kallades omedelbart in och har polisanmält händelsen.
– Polisen rubricerar det som hets mot folkgrupp. Det här typen av budskap strider mot våra demokratiska värdegrunder så det bara sjunger om det, säger han.
– Dessutom medför det stora extra kostnader för både samhället och fastighetsägarna, som måste sanera byggnaderna.
Under fredagen var personer ute och klistrade över det nazistiska klottret. Per Gustafson vet dock inte närmare vilka som gjort det.
– Vi har sagt att det är okej med vita lappar, men de som gör det får inte sprida några andra politiska budskap och det verkar de respektera så vitt jag har sett, säger Per Gustafson.
Lund universitets rektor Torbjörn von Schantz reagerade starkt på klottret. På sin blogg skriver han:
"Det är stötande och sorgligt att förintelseförnekare och antidemokratiska krafter får luft under vingarna. I det här fallet ger man sig på akademin men jag kan garantera: Inom akademin har dessa åsikter ingen som helst plats.
Vi är beredda att stå upp för demokratiska och humanitära värden, för fakta och kunskap. Vi står för människors lika värde oavsett etnisk och religiös bakgrund".
Gå till toppen