Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny utmanare satsar på etisk och hållbar kapitalförvaltning

Uppstartsföretaget Proethos i Lund har nyligen avslutat en nyemission som gav 3,35 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att lansera en ny kapitalförvaltningstjänst med fokus på etik och hållbarhet.

Magnus Alfredsson är grundare av Proethos.
Lanseringen av tjänsten, en fondlösning med internationella bolag i portföljen, beräknas ske under våren eller sommaren. Syftet är att utmana de stora aktörerna på fondmarknaden.
– De senaste åren har det blivit allt mer populärt med hållbara och etiska fonder. Men idag är så gott som alla befintliga hållbarhetsfonder förknippade med höga förvaltningsavgifter, säger Proethos grundare Magnus Alfredsson.
Han har tidigare jobbat i 14 år med kapitalförvaltning och private banking hos stora aktörer i Sverige och utomlands. Erfarenhetsmässigt tycker han inte att flertalet etablerade aktörer når ända fram med sin höga svansföring i samband med hållbara placeringar.
– Man kan tänka sig att stora aktörer inte gärna vill svartlista välkända svenska bolag som beter sig oetiskt i vissa sammanhang. För då kan det eventuellt leda till att man tappar lukrativa affärer med bolaget inom andra områden.
Huvudfokus för uppstartsföretagets kommande fond är en mix av bolag med fokus på Sverige och som verkar inom områden som hållbar energiproduktion och energikonsumtion, hållbara transporter samt hållbara levnadsvanor.
Om ett år hoppas Magnus Alfredsson att Proethos tjänst ska finnas tillgänglig i två-tre olika sparkanaler, bland annat PPM. Därefter är målsättningen att skala upp samma lösning i flera valutor samt vidarelansering i övriga Norden.
Jag hoppas att detta blir en breddmarknadsprodukt. Ökat fokus på etik och hållbarhet ligger ju i allas intresse.
Vilken nivå kommer era fondavgifter att hamna på?
– Jag har inte kalkylen helt klar än. Men målsättningen är att ligga under snittkostnaden på en etisk och hållbar fond som idag är cirka 1,35 procent om året i förvaltningsavgift, säger Magnus Alfredsson.
Gå till toppen