Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tål du inte andras tuggande? Snart kan du få din diagnos

Forskare tror sig ha spårat intolerans mot störande ljud till en avvikelse i hjärnan.

Alla kan störa sig på jobbiga ljud, men några reagerar så starkt på dem att det fått en hypotetisk diagnos: misofoni. Folk med förmodad misofoni drabbas av sådan avsky inför ljuden att de inte kan hantera det helt rationellt.
Men ”misofoni” är idag ingen riktig medicinsk diagnos. Även om ”misofoni” är vida omskrivet sedan det föreslogs som diagnos för över 16 år sedan så finns det till exempel inte med i den internationella klassificeringen över sjukdomar, ICD-10. Nu hoppas ett forskarlag vid Newcastles universitet kunna ändra på det.
Läs också Hon kan få panik av att höra andra äta
I en ny studie som publicerats i Current Biology presenteras ett samband mellan avvikelser i hjärnans frontallob och extrem intolerans mot störiga ljud.
– För många som lider av misofoni är det här glädjande nyheter, eftersom vi för första gången kan visa en skillnad i hjärnans struktur och funktioner hos dem som lider av misofoni, säger Dr Sukhbinder Kumar i ett pressmeddelande.
För att hitta avvikelsen har Kumar och hans kollegor scannat människors hjärnor medan testpersonerna lyssnat på tre sorters (o)ljud: smaskande, barnskrik och ”neutrala” ljud som exempelvis regn.
Dr Sukhbinder Kumar hoppas nu kunna kartlägga hjärnans reaktioner på äckliga ljud och konstruera ett botemedel,

Är du drabbad? Pröva att lyssna på de här ljuden

Gå till toppen