Heidi Avellan

Heidi Avellan: Ukraina fryser. Världen tittar på Trump.

Sörjande på Majdantorget i Kiev samlade runt en av de soldater som stupat i östra Ukraina.Bild: Efrem Lukatsky
Det hade nästa glömts bort, kriget mitt i Europa. Striderna i östra Ukraina har varit lågintensiva de två senaste åren. I slutet av januari blossade våldet upp igen – och båda sidor skyller på varandra.
Tidpunkten väcker frågor. Strax innan hade USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin haft ett artigt telefonsamtal, konstaterar The Economist.
En ren slump? Eller ett test av amerikanska avsikter?
Hur som helst fördes sju stupade soldater till Majdantorget i Kiev i tisdags. Direkt drabbade är också 16 000 boende i Avdijevka som blivit av med el, värme och vatten medan temperaturen stannat under -20 grader. Granatelden fortsätter – och propagandan: ukrainska soldater får sms som säger att de bara är ”kött i sina befälhavares ögon”.
Det snart två år gamla Minskavtalet om vapenvila har inte fått effekt – parterna tolkar det inte ens lika; båda läser in kontroll över Donbassregionen, med stöd från omvärlden.
Det stödet stöps nu om. USA har varit Kievregeringens vän, men en ny president i Vita huset är dåliga nyheter också för Ukraina. Trump vill ha goda relationer med Ryssland och då kan det visa sig att den redan bistra ukrainska kylan blir en riktig ryssvinter.
Gå till toppen