Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

USA lugnar Australien efter argt samtal

Efter telefonsamtalet mellan USA:s president Donald Trump och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull i helgen – då det brände till rejält – har Vita huset nu haft ett "produktivt möte" med Australiens ambassadör.

USA:s president Donald Trump talar i telefon med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.Bild: Alex Brandon/AP/TT
Under mötet, som ägde rum i Vita huset, ska stabschef Reince Priebus och chefsstrateg Steve Bannon bland annat ha förmedlat Trumps "djupa beundran för det australiska folket" till ambassadör Joe Hockey, enligt Reuters.
Även senator John McCain, tung republikan, ringde upp ambassadören för att försäkra honom om de starka banden mellan länderna – även om hans uttalande inte nämner Trump vid namn, och inte av alla tolkas som stöd till presidenten.
I Australien säger Turnbull till reportrar att han var förvånad och besviken över att uppgifter om samtalet med Trump hade läckt ut, men han förnekar att presidenten skulle ha slängt på luren.
– Samtalet avslutades artigt. Och när det kommer till diskussionen vi hade var den mycket rak och uppriktig, säger Turnbull till ett radioprogram.
Enligt The Washington Post bröt Trump plötsligt samtalet efter 25 minuter, trots att det skulle pågå i en timme.
De diskuterade bland annat ett, enligt Trump, "knäppt avtal" ("dumb deal" på engelska) om att USA ska ta emot hundratals asylsökande som försökt ta sig till Australien sjövägen. USA-presidenten sade att Australien vill "exportera nästa Boston-bombare", enligt tidningen.
Trump rapporteras ha sagt rakt ut till Turnbull att samtalet var "det i särklass värsta" han haft med någon världsledare den dagen, vilket ses som extra uppseendeväckande eftersom han tidigare talat med bland andra Rysslands president, och Australien är en av USA:s närmaste allierade.
Efter samtalet twittrade Trump att han ska se över avtalet med Australien, men senare under torsdagen sade Trump till journalister att han skulle respektera flyktinguppgörelsen, som slöts under Barack Obamas tid som president.
Men Trump gjorde samtidigt klart att han inte var nöjd och att andra länder försöker dra fördel av USA.
– Varför gör vi det här? Vad är syftet? Vi får se vad som händer, sade Trump enligt Reuters.

Fakta: Uppgörelsen Australien-USA

Avtalet mellan USA och Australien slöts under president Barack Obamas tid. Det går ut på att personer som skickats till ön Manus i Papua Nya Guinea och till Nauru efter att ha försökt ta sig till Australien sjövägen ska erbjudas vidarebosättning i USA. Upp till 1 250 personer omfattas. I utbyte ska Australien ta emot personer från El Salvador, Guatemala och Honduras.
– Det här är den sämsta överenskommelsen någonsin, sade Trump enligt The Washington Post till Turnbull.
Senare twittrade han att han skulle se över det "knäppa avtalet", för att ytterligare lova att respektera avtalet även om han är missbelåten med det.
Gå till toppen