Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags för Melodifestival – nu kommer alla känslorna

Från glad gamäng till stekare, förbi det pretentiösa och festaren till det som faktiskt är sjukt bra. Håkan Engström har lyssnat och reagerat på årets första deltävling i Melodifestivalen.

Så här utläser du reaktionerna på artisterna:

Boris René

Her kiss (Tim Larsson, Tobias Lundgren)
Betyg: 3
Ett litet steg för r&b, men ett stort steg för Boris René: den avhoppade fotbollsliraren från Degerfors är ikväll inte blott och bart en charmig debutant. Detta är ett degknyte med klassiska influenser: ”I’m so excited” möter … ta-da-da-da-da-da (kort paus): ”Kiss”. Men förpackningen är marsiansk: Bruno Mars hade rott i land med det här, det gör Boris René med.

Adrijana

Amare (Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi)
Betyg: 3
Hiphop? I festivalen brukade den vara en accessoar, som bars tydligt men sällan särskilt väl. Hos Adrijana är den mer som en undertröja: en förutsättning, men inte så framträdande. Detta är modern pop, i Silvana Imams parallellklass, kaxig nog för att inte vara rädd för att te sig fånig. Refrängen är effektiv och ballerinorna festliga.

Dinah Nah

One more night (Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, Dr Alban)
Betyg: 1
Det ser ut och låter som om alla inblandade blivit tagna på sängen. ”Ska vi upp på scen nu?!?!”. Ryck några peruker, se om ni kommer i de här paljettförsedda klänningarna och håll tummarna för att de täcker det viktigaste, så kastar de tre schlagerrävarna ihop en marängsviss till låt som ni kan hämta upp på väg in i arenan. Seså, kör hårt! Och ducka när rappen kommer.

De Vet Du

Road trip (Johan Gunterberg, Christopher Martland)
Betyg: 1
Sean Banan hade i alla fall en … banan. Det här gänget är helt av banan: fyra fåntrattar som försöker få snurr på en VW, medan kvinnliga dansare narrar dem genom att hojta i trafikkoner och vinka ekipaget in i mål. Det finns en sång också, fast ingen sångare. Hans ryckiga fraseringar är en parodi på flyt och sväng, men en bra illustration av en bil som står och hackar.

Charlotte Perrelli

Mitt liv (Charlotte Perrelli, Lars Hägglund)
Betyg: 1
Vuxenlivet är inte alltid så festligt. Det är ingen ny insikt eller banbrytande observation, men nu har den slutligen fått ett soundtrack. Texten till Perrellis nya låt är en helt fullklottrad checklista från The Singer Songwriter Institute of not so Modern Art. Hon lägger kraft bakom varje ord, för att inte säga varenda stavelse, som om mänsklighetens fortbestånd hängde på det.

Ace Wilder

Wild child (Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder)
Betyg: 2
… och på den åttonde dagen, när alla andra gnuggade sömnen ur ögonen, tog Thomas G:son tag i Ace Wilders karriär och gjorde en resumé eller karikatyr på alltihop: fimpade pretentionerna, klippte bort det vildvuxna (men klistrade in det i titeln, som ett kärt minne), och dumpade alltihop i det färgglada bollhav som är en rejäl svensktoppsrefräng.

Nano

Hold on (Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rickard de Bruin, DF Jackson)
Betyg: 4
Till slut kom den: en låt man vill höra igen: återhållen men ändå laddad, omedelbart gripande och totalt renskrapad från ovidkommande distraktioner. Vi kan väl kalla det housegospel. Refrängen blir lite trumfnattig, men inte på något ängsligt vis. Nano sjunger med själ och inlevelse, och backas fint av kören som förenar det strama med det starkt emotionella.
Gå till toppen