Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler blir sjuka av svenska kycklingar

Rekordmånga blev sjuka av campylobacter efter att ha ätit kyckling förra året. Den ökade aptiten på färsk kyckling och mer smitta i svenska kycklingbesättningar är orsaken.

Det som oroar landets smittskyddsläkare är också att antalet fall av campylobactinfektion hos människor inte minskade under hösten, som de brukar göra.
– Vi har tveklöst haft "all time high" i Skåne 2016 med 1 438 fall, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare.
– Campylobactinfektion brukar vara en sommarsjuka. Man lägger fram kyckling till grillen och blandar sallad i närheten. Men nu i januari har vi noterat runt 180 fall och det är mer än dubbelt så många som det brukar vara den månaden.
Svenskarna äter allt mer kyckling, och allt mer färsk kyckling. Både importen och den svenska produktionen ökar, liksom efterfrågan på ekologiskt uppfödd fågel.
Vi lagar alltmer mat av färsk kyckling, hanteringen av rått kött ökar risken för smitta.Bild: Niklas Gustavsson
– Det är kluvet med ekologisk kyckling - vem vill inte ha sådan? Men de kycklingarna som pickar i jorden får i ännu högre grad i sig campylobacter, säger Håkan Ringberg.
Hur ska man hantera detta att fler kycklingar är smittade, även i Sverige?
– Vi konsumenter måste bli ännu strängare med kökshygienen. Men jag menar att det behövs striktare slakterirutiner också. Det har tvingats fram en ökad produktion där man inte lyckats hålla alla strikta linjer i slakt och transport.
Campylobactinfektion är sedan ett par år en anmälningspliktig sjukdom. Ur smittskyddssynpunkt är den inte så allvarlig eftersom den inte smittar mellan människor, påpekar Håkan Ringberg.
– Men det är en jobbig sjukdom som jag önskar att färre skulle behöva råka ut för.
Branschorganisationen Svensk Fågel har ett övervakningsprogram för att upptäcka campylobacter på landets stora kycklingslakterier. Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) analyserar proverna och 2016 visar att andelen flockar där man påträffat campylobacter fortsatte att ligga högt under hela hösten och vintern.
Elina Lahti, epidemiolog på SVA, påpekar att förekomsten av tarmbakterien hos slaktkycklingar varierar kraftigt i Sverige. Vissa anläggningar har aldrig drabbats, och det är i sig ovanligt i världen.
– Tyvärr är det så att vi nu fått problem med besättningar som oftare drabbas.
Enligt Elina Lahti är det inte den ekologiska kycklingproduktionen som märks i sjukdomsstatistiken eftersom den ännu är väldigt liten. Vilka producenter och slakterier det rör sig om är dock sekretessbelagt.
På Svensk Fågel säger vd Maria Donis att organisationen jobbar aktivt mot sina medlemmar för att bromsa campylobactökningen.
– Vi tar ännu fler prover både i besättningar och på slakterier, för att se var man eventuellt har brustit i säkerheten. Vi informerar om hur man kan förebygga smitta och investerar i nya tekniker - vi skruvar åt i alla led! säger hon.
Fakta/ campylobactinfektioner
Campylobacter är en tarmbakterie som finns hos både människor och djur. Den är vanlig i kött, grönsaker och vatten. Den som får i sig bakterien via maten blir oftast häftigt sjuk med hög feber och blodiga diarréer. I sällsynta fall kan infektionen leda till mer bestående besvär.
I hela Sverige smittades över 11 000 personer under 2016.
Antalet fall i Skåne de senaste åren: 1 052 (2014), 1 269 (2015), 1 438 (2016).
Gå till toppen