Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lövin lockar världen med bild på kvinnor

Vice statsminister Isabella Lövin undertecknar en lagrådsremiss om en ny klimatlag.Bild: Johan Schiff-TT
Bilderna är snarlika. Men på den ena finns bara män, på den andra uteslutande kvinnor. Nu uppmärksammas en svensk minister på andra sidan Atlanten tack vare kvinnobilden.
Det började med att Donald Trump undertecknade ett presidentdekret som ska stoppa ekonomiskt stöd till abortkliniker. Det hela förevigades och på bilden uppträdde USA:s president och sex personer till – alla män.
På fredagen var det dags för klimatminister Isabella Lövin (MP), tillika vice statsminister, att skriva under en ny klimatlag. Då lät hon sig fotograferas flankerad av sju kvinnor, en av dem höggravid.
Bilden publicerades i sociala medier och fick god spridning. Bland annat skrev amerikanska nyhetsbyrån AP och tidningen Washington Post om saken, och i Storbritannien uppmärksammades bilden av Guardian och Independent.
Klimatministern drar ingen direkt parallell till Donald Trump, men kommenterar bilden så här: ”Vi är en feministisk regering, det syns i den här bilden. Sedan är det upp till var och en att tolka den.”
Gå till toppen