Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Reklam upprör inför Super Bowl

Vanligtvis brukar Super Bowl samla stora delar av den amerikanska befolkningen. Men i år har en reklamfilm, som skär sig med president Trumps hårda ställning mot flyktingar och immigranter, slagit in ytterligare en splint i det politiskt splittrade landet.

I den uppmärksammade reklamen visas hur Budweisers ene grundare Adolphus Busch kommer till USA.Bild: Budweiser via AP /TT
Det handlar om öltillverkaren Budweiser, en av USA:s största annonsörer, som med sin reklam hamnat mitt i den pågående immigrationsdebatten.
Filmen, som redan släppts men också ska sändas under söndagens match mellan New England Patriots och Atlanta Falcons, visar hur en av märkets grundare, Adolphus Busch, tar sig till USA från Tyskland år 1857.
Busch blir hårt ansatt och illa behandlad av flera människor han möter, som skriker åt honom att "åka tillbaka hem", innan han möter sin blivande affärspartner Eberhard Anheuser i Missouri.
Tidigare år hade filmen troligtvis inte räknats som kontroversiell, men då den offentliggjordes bara dagar efter att USA:s president Donald Trump skrev under ett dekret som stänger gränserna för flyktingar och medborgare från sju, mestadels muslimska länder, så ses den nu som ett inlägg i debatten.
Detta var dock inte alls meningen enligt AB InBev, som tillverkar ölet.
– Även om den utspelar sig på 1800-talet så är det en historia som vi tror kommer att gå hem hos dagens entreprenörgeneration – de som strävar efter att uppfylla sina drömmar, sade Budweisers vice ordförande Ricardo Marques till Financial Times.
Trots det har hashtaggen #boycottbudweiser har de senaste dagarna spridits i sociala medier bland människor som tycker att budskapet är "anti-Trump".
Reklamen under Super Bowl har ihop med halvtidsunderhållningen växt till en jätteindustri. Enligt New York Times har kostnaden för 30 sekunder tv-reklam under sändningen i år krupit upp till 5 miljoner dollar – nästan 44 miljoner kronor – från strax över 2 miljoner för tio år sedan.
– Super Bowl-söndagen är verkligen Amerikas sekulära helgdag, och kombinerar ätandet på thanksgiving, kommersen runt jul och den patriotiska stämningen förknippat med 4 juli (USA:s nationaldag), sade Dennis Deninger, som undervisar i sportkommunikation vid Syracuse University, till Financial Times.
Spelarna och ledarna i de aktuella lagen har i största möjliga mån försökt att undvika att dra in politiken i stormatchen. Så långt det har gått.
President Trump är starkt förknippad med New England Patriots och god vän med så väl quarterbacken Tom Brady som tränaren Bill Belichick.
Trots det är han knappast populär hos alla spelarna i laget.
Martellus Bennett tänker inte åka till Vita huset om det blir Patriots som tar hem segern.
– Troligtvis inte. För jag stöder inte personen som är där, sade Bennet till Detroit Free Press.
Atlantas Mohamed Sanu är troende muslim och valde att inte helt ducka frågor om inresestoppet.
– Det är en väldigt svår situation och jag ber för att vi som ett land och som en värld kommer att kunna förbli enade. Det är väldigt svårt för mig att prata om det här just nu. Det skulle ta upp mycket tid så jag vill fokusera på matchen och på fotboll, sade han enligt New York Times.

Fakta: Super Bowl

Vad: Finalen i den amerikanska fotbollsligan NFL, mellan New England Patriots och Atlanta Falcons.
Var: NRG Stadium i Houston, Texas.
När: 00.30 natten mot måndag, svensk tid.
Nummer: Årets match är den 51:a Super Bowl i ordningen. Siffrorna brukar skrivas ut med romerska siffror. Årets match kallas Super Bowl LI.
Underhållning: Lady Gaga uppträder i halvtidspausen. Inför matchen kommer delar av uppsättningen av musikalen "Hamilton" att uppträda. Country-artisten Luke Bryan sjunger nationalsången.

Fakta: USA:s inresestopp

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer.
Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses.
Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.
Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.
Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.
Läs alla artiklar om: Super Bowl LI
Gå till toppen