Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Björn Granath – ett barn av Teatersverige

Filmroller, Dramaten och Madickens pappa. Skådespelaren Björn Granath är död.

Björn Granath. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Att räkna upp Björn Granaths alla teater- film och tv-produktioner skulle ta enormt mycket tid i anspråk. Under sin nästan 50 år långa karriär hann han täcka in det mesta, och få är det som inte någon gång har sett honom i någon av hans många roller.
För många är Björn Granath kanske mest känd för sin roll i Astrid Lindgren-filmatiseringarna om Madicken i slutet av 1970-talet. Som Madickens pappa, den empatiske tidningsredaktören Jonas Engström, vann han många svenskars hjärtan.
– Jag träffar femåringar i dag som vet vem jag är, trots att det är 30 år sedan den serien spelades in. Men det är bara roligt, har han tidigare sagt till TT.
Omtyckt blev han också för sin roll i Lasse Åbergs "Sällskapsresan II – Snowroller", där han spelade den koleriske familjefadern Göte Jönsson. Bland hans många övriga filmroller märks också de i Bille Augusts Oscarsvinnare "Pelle Erövraren", Mikael Håfströms Oscarsnominerade "Ondskan" samt Jan Troells trefaldigt Guldbaggebelönade "Så vit som en snö".
Granaths skådespelarbana började i slutet av 60-talet på studentteatrar och på Pistolteatern i Stockholm. Själv betraktade han sin tid i den fria teatergruppen Narren som sin verkliga utbildning, och det var bland annat där han utformade sin ofta framförda gestaltning av Dario Fos "Mistero Buffo. Under 1970-talet deltog han i det så kallade Tältprojektet och bedrev egen teaterverksamhet på Fågel Blå i Stockholm under 80-talet.
1987 knöts Granath till Dramatens fasta ensemble, där han spelade ett stort antal framträdande roller, som Peachum i "Tolvskillingsoperan" (1987), advokaten i "Ett drömspel" (1994) och Fredrik i "Som löven i Vallombrosa". I vår skulle han ha återigen ha spelat rollen som Buckingham i teaterns uppsättning av Shakespeares "Richard III".
Granath hade fyllt 40 år när han började på Dramaten, och beskrev sig själv "snarare som ett barn av Teatersverige än Dramaten". I samband med sin 60-årsdag beskrev han i en intervju i Sydsvenskan hur det var att börja jobba på nationalscenen på "äldre" dagar:
– Det var fantastiskt kul att komma till Dramaten där ”de stora” som Jan-Olof Strandberg, Sif Ruud, Anita Björk med flera tog emot med öppna armar. Jag kände mig ung på nytt och Birgitta Valberg tyckte att jag hade ”så rosiga kinder”, sade han.
Björn Granath avled efter en kort tids sjukdom, 70 år gammal.

Fakta: Björn Granath

Född: 1946 i Örgryte, Göteborg. Växte upp i Ystad.
Spelade teater på scener som Pistolteatern, Fågel Blå, Judiska teatern och Brunnsgatan Fyra i Stockholm.
Hade ett nära samarbete med Ingmar Bergman, i exempelvis pjäserna "Ett dockhem", "Peer Gynt" och "Sista skriket", samt i tv-produktionerna "Den goda viljan" och "Trolösa". Spelade även i en rad andra tv-serier, som ”i.k – Ivar Kreuger” (1998), ”Gynekologen i Askim” (2010) och ”Solsidan” (2013).
Dramaten i urval: Peachum i ”Tolvskillingsoperan” (1987), Advokaten i ”Ett drömspel” (1994), Henrik i Gombrowiczs ”Vigseln” (1995), Herr Schmidt i ”Tjuvar” (2011) och Fredrik i ”Som löven i Vallombrosa” (2013), Buckingham i "Richard III" (2016).
Filmer i urval: ”Du är inte klok Madicken” (1979), ”Sällskapsresan II – Snowroller” (1985), ”Pelle Erövraren” (1987), ”Jerusalem” (1996), ”Så vit som en snö” (2001), ”Män som hatar kvinnor” (2008), ”Dom över död man” (2012), ”Så ock på Jorden” (2015).
Utmärkelser i urval: Litteris et Artibus (2000), Svenska Akademiens teaterpris (2001), O'Neill-stipendiet (2003).
Gå till toppen