Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Det goda jag vill

Är det dags att överge tanken om godhet? Elisabeth Hjorth prövar tanken genom att betrakta godheten från två perspektiv: det etiska och det politiska.

Etiken har att göra med förmågan att ifrågasätta sig själv, som filosofen Gayatri Chakravorty Spivak framhåller. Att begära rättvisa snarare än att få vara den goda.Bild: Joakim Eneroth/TT
Folkflocken förflyttar sig, gatan är en rörlig massa av kroppar i en stad som är ny för oss. Det går alltid på ett ögonblick, barnet som inte vill hålla handen och plötsligt är borta, vi har tappat taget om situationen, skräcken blossar i bröstet när vi börjar ropa och leta. Bottenlösa sekunder, minuter. Vi rör oss bakåt och hoppas att han inte rört sig i sidled. Fantasin är en svart skärm över hjärtat. Så står en kvinna där, med en hand som sluter sig kring barnets fingrar. Hon har lämnat sina angelägenheter för att vänta på oss, för en stund ignorerat sin egen tid och bekvämlighet. På ett språk vi inte förstår räcker hon över den gråtande rymlingen och räddar oss alla.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen