Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Församlingsherden: "Kyrkan har alltid varit politisk"

På 80-talet välsignade hon ett samkönat par och blev anmäld till biskopen. För två år sedan blev hon hotad när hon lät hon kyrkklockorna ringa mot Pegida. Snart håller Maggie Signäs sin sista predikan i Malmö. Idag inviger hon St: Petri kyrkas första nya koraltare på 400 år.

Maggie Signäs, församlingsherde i S:t Petri församling.Bild: Patrik Renmark
En målare lägger några sista drag av guldfärg på det nya koraltaret. Församlingsherden Maggie Signäs packar fram en stor röd ballong ur en plastpåse. På fredagar arrangerar S:t Petri kyrka ibland after work och just den här fredagen visas den franska stumfilmen "Le ballon rouge".
Maggie Signäs håller nöjt den röda ballongen i sin hand. Ballongen i filmen fyller samma funktion som hon som församlingsherde kan göra med sina predikningar, menar hon.
– Ballongen i filmen lever ett eget liv. Den ger den lilla pojken hopp. Det är som Nalle Puh säger: Ingen människa kan vara nere med en ballong.
Maggie Signäs har lobbat för ett nytt koraltare sedan hon tillträdde som församlingherde för tre år sedan. Under söndagen inviger hon det första nya koraltaret i S:t Petri kyrka sedan 1611. Exakt två veckor senare håller hon sin avskedspredikan – efter 27 år inom Svenska kyrkan i Malmö.
Nytt koraltare och ny ambo anländer till S:t Petri kyrka.Bild: Patrik Renmark
Det var aldrig självklart att Maggie Signäs skulle hamna här. Ingen av hennes föräldrar var troende. Istället var det en julkrubba hon fick i present av sin mormor som blev vägen in i Svenska kyrkan.
– Jag visste inte vad det var. Min mormor pekade och sade: "Det här är Jesus". "Vem är Jesus?" undrade jag då. Jag hade ingen aning, men krubban glittrade precis sådär som man gillar när man är 4,5 år, säger Maggie Signäs med ett skratt.
Hon övertygade föräldrarna om att hon skulle få gå i söndagsskola. Där hamnade hon i långa diskussioner med kyrkoherden. Svenska kyrkan tillät kvinnliga präster först 1958 – och den första kvinnliga kyrkoherden tillträdde först tio år senare.
– Jag sade till honom att jag tyckte det verkade tufft att vara kyrkoherde och att jag också skulle bli det. "Flickor kan inte bli kyrkoherdar" sade han då. Det utmanade mig.
Diskussionen hon hade med kyrkoherden som barn är talande för resten av Maggie Signäs karriär. Som nyvigd präst 1986 valde hon att välsigna ett samkönat par och blev anmäld till biskopen. Men när hon förklarat sin syn på kärlek för den biskop som prästvigt henne gav han henne bara ett råd: "Fortsätt". Och det gjorde hon.
Samtidigt spred sig hiv/aids-epidemin i Sverige. En av Maggie Signäs bästa vänner drabbades av sjukdomen och hon engagerade sig i hivorganisationen Noaks ark.
– De där åren var som Jonas Gardell skriver i sina böcker. Fast det var ännu värre. Jag begravde och begravde och begravde.
Maggie Signäs kämpade mycket för att skapa värdiga begravningar för de som föll offer för sjukdomen och för att låta den dödas partner ta plats längst fram i kyrkan.
Bild: Patrik Renmark
För två år sedan hamnade Maggie Signäs i skottgluggen för högerextremister. När den antimuslimska organisationen Pegida demonstrerade på Stortorget i Malmö valde församlingen att ta ställning och som motreaktion ringa i kyrkklockorna och hålla gudstjänst för allas lika värde.
Efter aktionen vällde hot och hat in mot församlingen. Mejlkorgen svämmade över och Maggie Stignäs telefon ringde konstant. Hon och arbetslaget fick motta ett tusental hot och Maggie Signäs fick polisbeskydd. Vissa hotade med att skada henne, andra med att bränna ner S:t Petri kyrka.
– Vissa ville faktiskt ge sig på mig och skada mig på riktigt andra kallade mig för islamisthora och ännu värre saker, säger hon.
Men Maggie Signäs lät sig inte tystas. Bakom sig hade hon en stöttande församling.
Läs också Kyrkans klockor ringer mot Pegida
Maggie Signäs lämnar tjänsten som församlingsherde och håller sin avskedspredikan den 19 februari. Men hon lämnar inte arbetslivet. Nu väntar istället en tjänst som lärare i pastoralteologi med inriktning på ledarskap. Hon ska undervisa blivande präster och blivande kyrkoherdar såväl som församlingspedagoger, kyrkomusiker och diakoner.
Den viktigaste lärdomen om ledarskap fick hon själv när hon såg en fåraherde i arbete på en grekisk ö.
– Han hade ett hundratal får som han ledde. Ibland behövde han ropa och ibland behövde han putta. Ibland gick han mitt i flocken, ibland gick han längst fram. Men han visste hela tiden vart de var på väg. Det är precis så det är att vara kyrkoherde, säger hon.
På en tavla i kyrkan står namnen på alla Malmös kyrkoherdar genom tiderna. De är alla män. Namnen på församligsherdarna, som står under kyrkoherdarna i hierarkin, får inte ta plats på tavlan.
– Jag tycker det hade varit häftigt om mitt namn hade fått stå med där, som första kvinna. Men så är ordningen. Bakom varje namn finns många människor som gjort församlingen till det den är – både anställda, frivilliga och förtroendevalda. Jag har kämpat för att vi ska få det här nya koraltaret. Jag tänker att mitt namn finns i det.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen