Vellinge

Från dansbana till ifrågasatt mångmiljonbygge

Det började med en dansrotunda och fortsatte med ett mångmiljonbygge som allt fler hade svårt att se nyttan med. Här är historien om Falsterbo Strandbad.

Falsterbo strandbad återinvigdes den 6 februari förra året efter att ha býggs om från nöjestempel till en anläggning för natur- och kulturupplevelser.Bild: Albin Brönmark
Historien om Falsterbo strandbad började 1928 med en dansrotunda i trä och stora glaspartier. Med åren blev den omtyckt som festplats och utflyktsmål.
En natt i slutet av maj 2006 ändrades allt när Strandbaden brann ned till grunden. Brandorsaken förblev okänd.
Snart började debatten om en återuppbyggnad. En arkitekttävling utlystes. I oktober 2007 hade kommunen bestämt sig att satsa över fyrtio miljoner kronor på vad man tänkte sig skulle bli en levande byggnad för alla åldersgrupper.
Två år senare stod bygget klart. Då hade kostnaden ökat till drygt 50 miljoner kronor och dansrotundan hade ersatts av en modern nöjesanläggning med konferensrum, restaurang och nattklubb.
Näsets nya nöjestempel var tänkt att hållas öppet året runt. Men det blev inte så. Under vinterhalvåret gick verksamheten på sparlåga och krögarna drogs med problem med lönsamheten. Kommunens hyresintäkter, som stod i relation till det privata restaurangbolagets omsättning, blev en besvikelse.
I maj 2012 tröttnade politikerna på förlusterna. Strandbaden bjöds ut till försäljning. Men ingen ville köpa och 2014 gick restaurangbolaget i konkurs.
Samma år presenterades idén om en större ombyggnad av Strandbaden för 11 miljoner kronor. Nattklubbsprofilen ersattes med ett nytt naturrum och turistbyrån och Falsterbo konsthall flyttades hit.
Målet har varit att locka cirka 75 000 besökare årligen och öka omsättningen för den lokala besöksnäringen.
Nya Strandbaden återinvigdes den 6 februari 2016. Under det första verksamhetsåret har anläggningen haft cirka 80 000 besökare och varit öppen hela året.
Läs mer: Så ska Strandbaden bli ännu bättre
Strandbaden som det såg ut innan branden 2006. Bilden är tagen 1978.
Läs alla artiklar om: Falsterbo Strandbad
Gå till toppen