Vellinge

Nattklubb i ny kostym lockade 80 000 besök

Ett lokalt upplevelselyft eller en miljonslukande kvarnsten för skattebetalarna?
Oavsett kostnaden anses målet att skapa ett levande natur- och kulturcenter i Falsterbo ha uppnåtts.

Per Persson är verksamhetschef på Falsterbo Strandbad.Bild: Albin Brönmark
I dagarna är det ett år sedan den forna nattklubben Falsterbo Strandbad återöppnade med ny verksamhetsinriktning.
Byggnaden hade dessförinnan under flera år använts sparsamt och mest på sommaren.
Ett tag var den till och med till salu. 2015 byggdes den om med ambitionen att göra om byggnaden till ett natur- och kulturcenter som lockar besökare året runt.
Många fruktade att byggnaden skulle fortsätta att kosta mer än det smakade.
Läs mer: Historien om det ifrågasatta mångmiljonbygget.
Per Persson, chef för den kommunägda anläggningen, är nöjd med det första verksamhetsåret. Målet var 75 000 besök. Räkneverket stannade så småningom på cirka 80 000.
– Jag vet hur tongångarna kring Standbaden har gått förr. Men saker har förändrats. Numera ser folk det här som ett trevligt utflyktsmål för hela familjen som är öppet året runt, säger Per Persson.
I dag rymmer byggnaden konsthall med pysselverkstad för barn, utställning om naturen på Falsterbonäset, turistbyrå, restaurang och utsiktsbalkong på taket. Till de fasta inslagen kommer olika typer av aktiviteter och utställningar.
Några exempel som ordnats eller planeras är föreläsningar, julmarknad, fackeltåg, naturvandringar, filmvisning, konstvisningar, yoga och möjligheter för barn och vuxna att pyssla och pröva olika hantverk.
– Vi har testat olika aktiviteter och teman under 2016. En del kommer vi fortsätta med. Annat tar vi bort. För oss handlar det hela tiden om att hitta nya aktiviteter som är kopplade till natur, kultur och friskvård, säger Per Persson.
Den stora utmaningen tycks vara att locka besökare under vinterhalvåret.
– Besöksantalet är ojämnt fördelat. Under sportlovet, påsken och sommaren är det full fart med mycket i området. Utmaningen är att hitta aktiviteter som drar folk även när det är lågsäsong på Falsterbonäset.
Läs alla artiklar om: Falsterbo Strandbad
Gå till toppen