Vellinge

Skolkocken startar tapasbar med hela familjen i Skanörs hamn

Syrran sköter baren, sambon står för inredningen och pappa blir hustomte. När Tångvallakocken Jonas Persson startar tapasbar i Skanörs hamn drar han med sig hela släkten.

Skolkocken Jonas Persson förverkligar en dröm – och öppnar tapasbar i Skanörs hamn.Bild: Privat
Till vardags arbetar Jonas Persson som kock på Tångvallaskolan, men i sommar förverkligar han en livsdröm: han har köpt loss Hytt Oscars mäss i Skanörs hamn – och planerar att öppna tapasbar med hela tjocka släkten som uppbackning.
– Lokalen har kittlat hela tiden. Jag har funderat på den sedan 2014, den ligger ju helt underbart mitt i hamnen. Fantastiskt läge – det kan inte bli bättre.
Karriären i krogbranschen är lång och brokig. Efter ett decennium i Österrike drev han Kaptensgården i Falsterbo i sju år. De senaste åren har bjudit på en helt annan typ av utmaning – att komponera kreativa menyer åt barnen på Tångvallaskolan i Skanör.
– Men det här är något som alltid har legat och grott – att jag vill hitta på något nytt.
Tidigare har han alltid hängt på Hytt Oscars mäss med familjen – och nu tar han med sig hela släkten i uppstarten av den nya restaurangen. Systern Malin Hector blir nya partnern, tonårsbarnen får sommarjobba i glasskiosken och sambon Mia Liimatainen ska stå för inredning och fotografi.
– Sen får pappa rycka in som hustomte och mamma sköter ekonomin. De är ju pensionärer båda två, men det är kul att dra med hela kedjan.
Dagtid kommer hytten även fortsättningsvis att fungera som glassbar och kafé med servering av smårätter.
– Men den stora nyheten är att vi ska köra öl- och vinbar med tapas på kvällarna. Det ligger så rätt på den platsen. Vem vill inte bara cykla ner till hamnen och umgås och mysa? säger Jonas Persson.
– Det blir ett bra komplement till de andra restaurangerna – ingen konkurrens. Tvärtom – folk drar folk och vi har vår egen nisch. Ju mer olika typer av verksamheter, desto bättre för hamnen.
Under våren ska lokalen renoveras och fräschas upp.
– Vi vill satsa på lyktor, soft musik och hög mysfaktor. Det ska vara ett schysst loungeställe att hänga på, säger Jonas Persson.
Om restaurangen ska hålla öppet under vintermånaderna återstår att se.
– Jag stannar ju kvar på skolan och jobbar. Det finns idéer för vintern också, men i mindre skala. Men vi tar en sak i sänder och ser vad som händer.
Gå till toppen