Heidi Avellan

Heidi Avellan: M+S rätt, fast fel, Odenberg.

Visst vore det fantastiskt om alliansen blev störst i nästa val, om den kunde bilda regering och sedan vrida tillbaka dagens vänsterpolitik. Men tror någon på det?
Nej, precis. I verkligheten har Sverige tre block utan egen majoritet. Inget tyder alltså på att historiskt svaga regeringar blir en parentes, inte heller om alliansen tar över. Samtidigt står utmaningarna på kö.
Det är nödvändigt att våga tänka om och skrota blockpolitiken.
Det gör förre moderate försvarsministern Mikael Odenberg, och det med besked, då han på DN Debatt (6/2) skriver att Moderaterna bör öppna för en regering med Socialdemokraterna, för "sanningen är att en alliansregering i majoritet inte finns på kartan".
Mikael Odenberg.Bild: Henrik Montgomery/TT
I den pågående debatten om stöd från Sverigedemokraterna är Odenberg föredömligt tydlig: stäng dörren. Han ser SD som ett parti med en obehaglig retorik och ett solkigt förflutet, rasistiska företrädare på hög nivå och en ekonomisk politik som är "rena skämtet", som lovar allt till alla.
Och Odenberg har rätt i att valmatematiken talar för S + M.
Men han räknar också upp angelägna reformer, som sänkt skatt på jobb och företagande samt reformerad bostadspolitik och arbetsmarknad. Att M och S skulle kunna mötas här är rent ut sagt otrolig – till och med om S insåg att partiet inte längre kan diktera, utan måste kompromissa.
Breda koalitioner riskerar dessutom att gynna ytterkantspartier, som V och SD.
För S skulle ett samarbete med L och C vara lättare – och i valet mellan S och SD kan dessa två rimligen inte tveka. Och här kunde liberal politik ha en chans. Men väljarstödet räcker knappast för majoritet här heller.
Ett knepigt läggspel blir alltså inte lättare efter valet.
Så hamnar ansvaret där det hör hemma: hos väljarna. Partierna behöver tänka nytt och vara tydliga om kommande samarbeten. Men det är rösterna på valdagen som avgör. Så självklart att det inte behövde sägas, tills brexit överrumplade britterna.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen