Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vem får Polarpriset?

Ifall jag var med i gruppen som valde ut polarprismottagarna hade jag sovit dåligt dessa dagar.
Under det 2016 då det tycktes som rekordmånga värdiga mottagare gick bort – David Bowie, Prince, George Martin och poeten Leonard Cohen var väl de mest uppenbara – såg gruppen till att ordentligt fira Max Martin.
Ett olycksfall i arbetet? Inte nödvändigtvis. De som delar ut pengar ur Stikkan Andersons Musikprisfond har genom åren fått mycket kritik för att de premierat musiker som sannolikt har sin storhetsperiod långt bakom sig och nu är trötta. Inte minst gäller den den hälft av mottagarna som kommer från ”populärmusiken”.
De senaste åren har stiftelsen verkat mer up to date. År 2016 tog de steget fullt ut och gav hälften av prispengarna åt någon som förhoppningsvis har sina bästa stunder som musikmakare framför sig.
Så det blev Max Martin och inte Prince.
I år, då? Imorgon bitti (tisdag) avslöjas vem som får prispengarna i år. Det finns massor av namn att välja, och jag tänker inte i första hand på Thomas G:son.
Vad sägs om Brian Wilson? Jag vill inte framstå som cynisk och hårdhudad och antyda att han kanske inte är med oss 2018. Snälla, missförstå inte. Men ändå: ska det ske så är det väl nu eller mycket snart?
Fler namn: Wayne Shorter. Stephen Stills. Don Henley (hans låtskrivarpolare gick bort i fjor). Chrissie Hynde (hennes soloalbum hette ”Stockholm”, det borde väl betala sig på något sätt?). Donald Fagen. John Scofield. Wynton Marsalis. Ray Davies. Costello. Todd.
… och så blev det många mansnamn igen. Fleetwood Mac har två kvinnor, men man kan väl knappast rycka loss Stevie Nicks och ge priset till henne ensam? Och man kan ännu mindre ge priset till de sex personer som finns på bilden här ovan och som under några år utgjorde Fleetwood Mac. Att tänka bort Lindsey Buckingham, som saknas på bilden, är förstås helt fel. Men det är lika fel att tänka bort Peter Green. Men om man tar med Peter Green får man väl ta med alla överlevande FM-medlemmar, inklusive Billy Burnette och Jeremy Spencer.
Det skulle se ut.
Ja, jag är villrådig. Jag tror bestämt att det vettigaste är att ge prispengarna till Estland, Lettland & Litauen. Jag tror att slantarna från 1992 börjar ta slut.
Gå till toppen